De nationella proven blir digitala 2018

SKOLA. Regeringen ska göra en översyn av de nationella proven. En genomgripande digitalisering av proven ska vara klar 2018.

<b>Betygsuppgörelsen i februari. Då kom Alliansen och regeringen också&nbsp;</b><b>överens&nbsp;</b><b>om de nationella proven. Överenskommelsen&nbsp;presenterades av Folkpartiets ledare&nbsp;Jan Björklund, utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) och utbildningsutskottets ordförande Lena Hallengren (S).&nbsp;</b>
Betygsuppgörelsen i februari. Då kom Alliansen och regeringen också överens om de nationella proven. Överenskommelsen presenterades av Folkpartiets ledare Jan Björklund, utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) och utbildningsutskottets ordförande Lena Hallengren (S). Foto: Altinget
Mattias Croneborg

Det nationella provsystemet är en del i lärares yrkesutövande. Proven ger stöd i bedömningen av eleverna. Men regeringen anser att de också tar mycket tid. Det handlar om förberedelser, genomförande, bedömning av eleverans lösningar och inrapportering av resultat.

Det är här regeringen vill effektivisera lärarnas vardag. Detta, hoppas regeringen, ska kunna ske med ett ”effektivare och tillförlitligare nationellt sammanhållet system för bedömning, uppföljning och utvärdering av elevers kunskaper”

Regeringen ser därför översynen av de nationella proven som en del i sin övergripande satsning på läraryrket.

Digitalt utbyggt 2018

En viktig del i detta är att digitalisera proven, skriver regeringen i direktiven till en utredning. Utgångspunkten för detta ska vara att man senast 2018 ska kunna gå över till ett system där ”de nationella proven digitaliseras och resultatet bedöms externt i så stor utsträckning som det är möjligt och lämpligt”.  Regeringen tycker att frågan är komplex och att det ett mindre första steg kan vara en pilotverksamhet med digitalisering och med extern bedömning.

I övrig handlar uppdraget att analysera de nationella provens nuvarande syften, funktion och omfattning, och hur de påverkar lärare och elever.

Utredaren ska komma med förslag vilka prov som kan göras frivilliga.

Regeringen vill också vara säker på att provens svårighetsgrad inte varierar över tiden. Här ska utredaren föreslå åtgärder för att motverka detta.

Utredaren ska också föreslå hur bedömningsanvisningar för de nationella proven kan förbättras för att öka likvärdigheten i bedömningen.

En del av betygsuppgörelsen

Bakgrunden till utredningen är regeringens uppgörelse om betygen med Alliansen den 11 februari i år. 

En del av uppgörelsen är redan infriad. Det är att proven i årskurs 6 i NO- och SO-ämnen numera är frivilliga och överförda till provbanken. Tidigare var de obligatoriska.

Översynen av de nationella proven gäller både för grund- och gymnasieskolan. Att minska lärarnas administrativa börda var också ett av löftena i regeringsförklaringen.

Andra förändringar i de nationella proven är att Skolverket tar en del av proven i nian och lägger på höstterminen i stället för vårterminen. Det gäller framför allt de muntliga delarna.

Stressig vår med alla prov

Anledningen till Skolverkets åtgärd är att både lärare och elever anser att det är stressigt med många prov under en kortare period på vårterminen. Men de nationella proven ska vara betygsstödjande. Då måste de ges vid en sådan tidpunkt att eleverna har gått igenom hela kursplanen.

Skolverket har också funderat på att ta bort moment ur proven för att lätta på rättningsbördan för lärarna. Men problemet är att man då tappar fördelen med att proven täcker läroplanens djup och bredd. 

 

Dokumentation

Nationella prov

Statens skolverk är ansvarig myndighet för att utveckla och tillhandahålla nationella prov och annat bedömningsstöd för lärare i olika ämnen och kurser.

I grundskolan ska eleverna genomföra ämnesprov i årskurs 3, 6 och 9.

I årskurs 3 ska eleverna genomföra nationella prov i ämnena matematik och svenska.

I årskurs 6 ska eleverna genomföra nationella prov i ämnena engelska, matematik, svenska. Sedan den 15 april är det frivilligt med proven i något av SO-ämnena (geografi, historia, religionskunskap eller samhällskunskap) och i något av NO-ämnena (fysik, kemi eller biologi). 

I årskurs 9 ska eleverna genomföra nationella prov i ämnena engelska, matematik och svenska. Eleverna ska också genomföra nationellt prov i något av SO-ämnena och i något av NO-ämnena.

I gymnasieskolan ska eleverna genomföra nationella prov i vissa kurser i engelska, matematik och svenska.



E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00