Regeringen trotsar Lagrådet – går vidare med terrorlag

Lagrådet riktar hård kritik mot regeringens förslag på ny terrorlagstiftning. Trots det lägger regeringen nu propositionen på riksdagens bord.

”De underkänner inte, de har synpunkter”, säger statsminister Ulf Kristersson (M) om yttrandet från Lagrådet, som kommer till slutsatsen att förslaget inte bör läggas till grund för ny lagstiftning.
”De underkänner inte, de har synpunkter”, säger statsminister Ulf Kristersson (M) om yttrandet från Lagrådet, som kommer till slutsatsen att förslaget inte bör läggas till grund för ny lagstiftning.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Miranda Olsson

I början av februari presenterade regeringen sitt förslag till lagändringar för att kriminalisera deltagande i en terroristorganisation.

Trots att Lagrådet i sitt yttrande riktar hård kritik mot lagförslaget, bland annat angående dess tydlighet, kommer regeringen gå vidare med lagändringarna som ses som viktiga för Turkiets godkännande av den svenska Natoansökan. 

– Vi har inga andra planer, det kommer att bli en proposition som förbjuder deltagande i terrororganisationer för det behöver Sverige, säger Ulf Kristersson (M) till Dagens Nyheter/TT.

Altinget logoSäkerhet
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget säkerhet får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00