Regeringen skrotar korruptionsutredning

Utredaren Leif Jakobsson, tidigare socialdemokratisk riksdagsledamot och statssekreterare, fick i fredags besked om att utredningen om otillåten påverkan och korruption i offentlig verksamhet och näringsliv läggs ned. ”Vi vill göra ett omtag”, säger justitieminister Gunnar Strömmer till TT.

Ardalan Shekarabi (S) är kritisk till regeringens beslut att lägga ned utredningen om otillåten påverkan och korruption som S-regeringen tillsatte i somras.
Ardalan Shekarabi (S) är kritisk till regeringens beslut att lägga ned utredningen om otillåten påverkan och korruption som S-regeringen tillsatte i somras.Foto: Jessica Gow, Claudio Bresciani/TT
Miranda Olsson

Utredningen tillsattes av den tidigare S-regeringen i somras och skulle utöver att sammanställa kunskap och analysera risker bland annat föreslå åtgärder för att förebygga och bekämpa otillåten påverkan och korruption.

Ardalan Shekarabi är partiets rättspolitiska talesperson och säger till TT: 

– Regeringen verkar ha velat lägga ner utredningen i smyg. Vi är mycket kritiska till det här, vi har allvarliga problem med korruptionsrisker i framför allt kommunal och regional verksamhet där kontrollmekanismerna är svaga.

Samma dag som nyheten om den nedlagda utredningen kom publicerades också Transparency International sitt årliga index över upplevd korruption.

Sverige tillhör fortfarande de länder med minst upplevd korruption, men backar från 85 till 83 poäng. 

En anledning menar Ulrik Åshuvud, ordförande för organisationens Sverigedel, är Kalla faktas avslöjande om partiernas upplägg för att kringgå lagen om insyn i partiers finansiering.

– Det är en av de saker som stack ut mest negativt när man tittar på synen på det svenska demokratiska systemet, partiernas trovärdighet och medborgarnas tillit till förtroendevalda, säger Åshuvud till TT.

En av de personer som uppmärksammades i avslöjandet var Gunnar Strömmer, då partisekreterare.

Särskilda utredaren Leif Jakobsson, som varit riksdagsledamot för Socialdemokraterna och även statssekreterare, säger att beskedet om den nedlagda utredningen kom som en blixt. 

Altinget logoRikspolitik
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget rikspolitik får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.