Regeringen satsar på klimatforskare från USA

KORTNYTT. Regeringen vill bjuda in amerikanska miljö- och klimatforskare till Sverige för forskarvistelser. Orsaken är det minskade utrymmet för forskningsområdet i USA sedan Donald Trump blev president.

Hedda Jakobsson

Regeringen har beslutat om ett gästforskarprogram inom miljö- och klimatforskning. Det riktar sig till amerikanska forskare och erbjuder en forskarvistelse i Sverige under en period på upp till tre år. 

Läs också: Halvt svar från Shekarabi om Agenda 2030-arbetet

– Regeringen prioriterar klimatfrågan högt och oroas av den klimat- och miljörelaterade forskningens minskade betydelse i USA. Forskningen behövs för att kartlägga klimatförändringarnas påverkan på samhället, för att ta fram anpassningsåtgärder, för att hitta effektiva åtgärder för att minska utsläppen och för att ställa om till en fossilfri cirkulär ekonomi, säger Isabella Lövin (MP), minister för internationellt utvecklingssamarbete och klimat, i ett pressmeddelande. 

Läs också: Privata donationer allt viktigare för högre utbildning

Programmet är tänkt att stärka svensk forskning på området samt utgöra en del av den internationella miljö- och klimatforskningen. 

– Programmet kan stärka våra samarbeten med USA inom ett område som vi ser växer. Sverige har redan framstående forskning på området men genom programmet kan vi få ytterligare tillskott av fler mycket kompetenta forskare, säger Helene Hellmark Knutsson (S), minister för högre utbildning och forskning.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00