Regeringen om PKU-registret: Det är en öppen fråga

BIOBANK. Förra gången frågan om att ge polisen tillgång till PKU-registret började utredas ökade antalet personer som begärde utträde. Men regeringen betonar att man inte har tagit ställning.

Foto: Foto: Pixabay
Johanna Alskog

– Det är en öppet ställd fråga. Det är så vi jobbar med utredningar. Vi har fortfarande inte tagit ställning.

Det säger sjukvårdsminister Gabriel Wikströms (S) pressekreterare Helena Paues till Altinget, när socialdepartementet efter tre dagars påstötningar ger en kommentar till att regeringen nu valt att börja utreda den kontroversiella frågan om att ge polisen tillgång till PKU-biobanken.

Ylva Johansson var motståndare

För tio år sedan sade dåvarande socialminister Ylva Johansson (S) – numera arbetsmarknadsminister – blankt nej till tanken på att öppna registret för annat är forskning och medicinska ändamål. Vad det är som har fått Socialdemokraterna att byta åsikt såpass mycket att det nu är föremål för en utredning, det är det svårt att få ett svar på.

Förra regeringen inledde också en utredning, men avbröt den i förtid när det stod klart att det inte fanns tillräcklig enighet inom Alliansen för att någonsin genomdriva ett sådan förslag. Regeringen gjorde bedömningen att redan en debatt kring ett eventuellt förslag från utredaren, skulle riskera att skapa onödig skada för allmänhetens förtroende kring det så kallade PKU-registret.

Kan ni förstå oron för att redan en utredning skadar allmänhetens förtroende för PKU-biobanken och leder till att fler begär utträde?

– Utredningen är en öppet ställd fråga, upprepar Helena Paues.

Ylva Johansson vill inte diskutera hur hon ser på att regeringen nu har tillsatt en utredning kring en fråga som hon för tio år var bestämd motståndare till.

– Ingen kommentar. Det är på Gabriel Wikströms bord, säger hon till Altinget.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00