Regeringen lägger om integrationspolitiken – ”Missar viktig grupp”

Regeringen har presenterat nya insatser för arbetsmarknadsintegrering. ”Man nämner ingenting om insatser för personer med funktionsnedsättning som utgör en stor grupp av de långtidsarbetslösa”, menar Ulrica Persson, ordförande för Skoopi.

”En tredjedel av de långtidsarbetslösa har dokumenterat ett funktionshinder. Det sa man inte ett ord om”, säger Ulrica Persson, ordförande för Skoopi, till Altinget. 
”En tredjedel av de långtidsarbetslösa har dokumenterat ett funktionshinder. Det sa man inte ett ord om”, säger Ulrica Persson, ordförande för Skoopi, till Altinget. Foto: Marko Säävälä/ TT
Rebecka Prahl

På torsdagen presenterade arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L) insatser för ökad arbetsmarknadsintegrering.

Regeringen vill införa en ny arbetslinje och en ny utbildningslinje i integrationspolitiken. Exakt hur det ska genomföras kommer de återkomma om, enligt arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson. 

Som det är i dag får du samma typ av stöd och samma typer av insatser om du är en systemtekniker från Syrien som pratar god engelska som om du är en somalisk kvinna som är analfabet.

Ulrica Persson
Ordförande Skoopi

Särskilt fokus ska ligga på utrikes födda kvinnor. Man avser också att lägga ett tilläggsdirektiv till pågående utredning om integrationspolitikens målstruktur. 

Altinget logoArbetsmarknad
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget arbetsmarknad får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00