Regeringen inte redo korta lag om ID-kontroller

GRÄNSER. Som väntat kommer regeringens förslag som öppnar för ID-kontroller vid gränsen att godkännas av riksdagen. Tre av de borgerliga partierna vill dock att lagen bara ska gälla ett halvår.

Per-Anders Sjögren

De enda partierna som är helt emot förslaget är Centern och Vänsterpartiet. Övriga partier ställer sig bakom grundtanken med regeringens förslag – att göra det möjligt att införa ID-kontroller på buss, tåg och färjor i syfte att få färre asylsökande.

När justitieutskottet har behandlat förslaget ansluter sig Moderaterna till Liberalerna och Kristdemokraterna och vill att den kommande lagen ska gälla tillfälligt under sex månader – inte tre år som regeringen har föreslagit. På grund av den bristfälliga beredningen ska lagen bara gälla fram till den 21 juni nästa år och under tiden ska regeringen ta fram en mer genomarbetad lag, ansåg de tre borgerliga. Dessutom ska regelbundna uppföljningar och omprövning ske av regelverket. Men detta har regeringspartierna inte gått med på vid utskottsbehandlingen.

Liberalerna och Kristdemokraternas förslag att undanta barn i som reser i sällskap med föräldrar som har giltlig legitimation från krav på kontroller fick inget stöd i utskottet.

På torsdag den 17 december ska riksdagen debatteras och besluta om förslaget. Lagen ska träda i kraft den 21 december och därefter ska regeringen utfärda de detaljregler som krävs för att kontrollerna ska kunna starta den 4 januari nästa år. ID-kontroller får gälla högst sex månader åt gången. Nya kontroller kan införas först två veckor efter att de tidigare kontrollerna upphört.

 


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00