KD och L: Undanta barn från ID-kontroll vid gräns

KONTROLL. Kristdemokraterna och Liberalerna vill att den lag som ger regeringen rätt att fatta beslut om ID-kontroller vid gränsen enbart ska gälla i sex månader. De vill även undanta barn från kontrollerna. Det framgår av de motioner som har lämnats när riksdagen snabbehandlar regeringens förslag.

Per-Anders Sjögren

I onsdags lade regeringen fram sitt omstridda förslag som innebär att en lag införs som ger regeringen rätt att vid allvarlig fara för ordningen och den inre säkerheten i landet  besluta om ID-kontroller på tåg, bussar och färjor på väg till Sverige. Kontrollerna ska gälla i sex månader därefter ska de omprövas. ID-kontrollerna är ett sätt att få färre asylsökanden och dämpa trycket på den svenska mottagningen, enligt regeringen. Lagen ska träda i kraft den 21 december i år och gälla i tre år. Men kontrollerna ska börja utföras först den 4 januari nästa år, enligt planerna.

Beslut på torsdag

Förslaget snabbehandlas av riksdagen och partierna har haft en dag på sig att motionera. Behandlingen sker i justitieutskottet och den ska vara klar på tisdag. Målet är ett beslut i riksdagen på torsdag den 17 december.  Det är redan klart att regeringen har brett stöd stöd för sina planer. Det är enbart Centern och Vänsterpartier som vill avslås förslaget helt och hållet och ett motiv är att det urholkar asylrätten.

I motionerna riktas kritik mot regeringens beredning av frågan, något som också Lagrådet har haft starka synpunkter på. Men M, KD, L och SD ställer sig bakom planerna i huvudsak. Det finns dock en del invändningar. SD vill till exempel ha en kraftig utökad kontroll och att transportföretagen även ska kontrollera visum vid gränsen.

Undvika splittrade familjer

Kristdemokraterna och Liberalerna har liknade invändningar och anser att lagen bara ska gälla i sex månader och inte i tre år som regeringen har föreslagit. På grund av den bristfälliga beredningen ska lagen bara gälla fram till den 21 juni nästa år och under tiden ska regeringen ta fram en mer genomarbetad lag, anser Liberalerna. L och KD vill även undanta barn som reser i sällskap med förälder som har ID-handlingar från kontrollerna för att undvika att familjer splittras. För Kristdemokraterna är det är helt otänkbart att hindra inresa för en familj för att barnen saknar ID-handlingar.

Moderaterna vill att regeringen om ett halvår ska redovisa hur lagen och andra regler kring ID-kontroller har tillämpats för att rätta till de problem som kan uppstå. M är också motståndare till den karenstid på två veckor som ska gå innan regeringen kan fatta ett nytt beslut om ID-kontroller.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00