Regeringen har svårt att hitta ny gd till E-hälsomyndigheten

E-hälsomyndighetens generaldirektör Janna Valik vill egentligen gå i pension, men har fått förlängt förordnande då regeringen har svårigheter att hitta en efterträdare till henne. Regeringen skyller på pandemin.

Generaldirektör Janna Valik är redo för att gå i pension.
Generaldirektör Janna Valik är redo för att gå i pension.Foto: Jennifer Glans
Marie LundahlJosefin Lingström

Janna Valik tillträdde posten som generaldirektör för E-hälsomyndigheten 2017 med ett års förordnande. Det uppdraget förlängdes till och med december 2021, och sedan skulle hon gå i pension, var det tänkt.

”Regeringen hörde av sig”

Men på grund av svårigheter att rekrytera en efterträdare förlängdes förordnandet igen till och med mars i år. Och nu förlängs hennes förordnande alltså ytterligare en gång.

– Mitt förordnande löper ut nästa vecka. Regeringen hörde av sig och ställde frågan om jag kan stanna lite till, och jag sa ja, säger hon till Altinget.

Janna Valik kan själv inte uttala sig om varför det är svårt att hitta en efterträdare till henne eftersom det är regeringen som sköter rekryteringen.

Vad ska du göra sedan?

– Jag vet inte, jag fyller 67 år i sommar och känner att det är dags att avsluta mitt yrkesliv, gå i pension och göra något annat.

Valik var generaldirektör för Migrationsverket 2004-2007 och efterträddes av Dan Eliasson. Mellan åren 2008-2017 var hon generaldirektör för Boverket.

Pandemin är boven

Enligt socialminister Lena Hallengrens (S) pressekreterare Sofia Brändström är den för utomstående redan uppenbara anledningen till att Janna Valiks förordnande har förlängts till 30 juni ”att rekryteringsprocessen av en ny generaldirektör fortfarande pågår.”

Brändström skriver till Altinget: 

”Pandemin har självfallet tagit mycket resurser men rekryteringen pågår med full kraft för att rätt person ska hittad till en viktig post.”

Nämnda personer

Janna Valik

Generaldirektör för eHälsomyndigheten
Socionomexamen (Socialhögskolan i Göteborg)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00