Krönika av 
Malin Crona

Regeringen friar oblygt till C – men räcker det hela vägen till altaret?

De senaste veckornas duggregn av budgetssatsningar från regeringen är inte någon försiktig småflirt med Centerpartiet. Det är ett oblygt frieri. Men frågan är om det räcker hela vägen till altaret, skriver Malin Crona.

Foto: Jessica Gow/TT
Malin Crona
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Det började med lanseringen av landsbygdssatsningarna. Det är förstås ingen slump att de kommer först. Det är på landsbygden Centerpartiet har sina rötter och sitt starka stöd. Och även om det föreslås stöd för den som byter sina arbetsmaskiner till maskiner med låga utsläpp, så är det inte miljön som står i fokus för det som kallas nya landsbygdssatsningar, utan vägar, bensinstationer, bredbandsutbyggnad och lokala livsmedelsbutiker. 

Januariavtalet är redan dött och begravt, men om det blir något bröllop återstår att se i höstens säsong av Budgetförhandlingarna.

Näst ut var det då dags för den andra av Centerpartiets käpphästar i klimatsammanhang, nämligen satsningar på framtidens tekniska lösningar. Annie Lööf har länge talat sig varm för koldioxidlagring. Nu föreslår regeringen 400 miljoner kronor om året för att från nästa år starta omvända auktioner för bio-CCS.

Regeringens gröna morgongåva

Och så, tredje gången gillt. Regeringen lovar inte guld, men gröna skogar, i morgongåva, om Centerpartiet tar emot den utsträckta handen.

Löftet om en stärkt äganderätt för skogsägarna var den första fråga Annie Lööf lyfte när hon 2019 förklarade varför Centerpartiet ställt sig bakom det numer döda januariavtalet. Nu lovar regeringen att avsätta medel i budgeten för att markägare ska få ”ekonomisk kompensation för inskränkningar i ägande- och brukanderätten i den utsträckning som de har rätt till”. Det handlar om hur skogsägare ska kompenseras vid skydd av bland annat fjällnära skog. Pressmeddelandet nämner särskilt att ”Äganderätten bör stärkas vid formellt skydd av skog genom att frivilligheten ska vara grunden för myndigheternas arbete”.

Reser sig Dadgostar ur bänken?

Det är inte konstigt att regeringen söker stöd för sin budget hos Centerpartiet. Det krävs om en majoritet i riksdagen ska ställa sig bakom den. Så långt väntat i manuset. Men frågan Annie Lööf också har att ta ställning till är om satsningarna räcker för att de liberala centerpartister som ser rött av blotta tanken att ställa sig bakom en budget som får Vänsterpartiets stöd ska fortsätta välja henne när det är dags att gå till altaret, förlåt, vallokalerna, om ett år. 

Fakta

Malin Crona är journalist och gästkrönikör i Altinget.

Tidigare krönikor

- Hemligheter som kan stå oss dyrt

- Stränder och träd ställer värdegrunder på sin spets

Januariavtalet är redan dött och begravt, men om det blir något bröllop återstår att se i höstens säsong av Budgetförhandlingarna. Och kanske får vi vänta till sista avsnittet innan vi vet om Nooshi Dadgostar väljer att resa sig längst bak i bänkraden för ett dramatiskt: ”I object!”


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00