Om  
Ulrika Björkstén
Cissi Billgren Askwall

Radioveteran blir ny generalsekreterare för Vetenskap och Allmänhet

Sveriges Radios Ulrika Björkstén blir ny generalsekreterare för Vetenskap och Allmänhet – ”ser det som en demokratifråga att så många som möjligt får redskap att förstå och diskutera ny vetenskaplig kunskap”.

I augusti blir vetenskapsjournalisten Ulrika Björkstén generalsekreterare för Vetenskap och Allmänhet. 
I augusti blir vetenskapsjournalisten Ulrika Björkstén generalsekreterare för Vetenskap och Allmänhet. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio
Albin Bohlin

Ulrika Björkstén är vetenskapskommentator på Sveriges Radio och har tidigare varit redaktionschef på Vetenskapsradion.

– Den snabba vetenskapliga utvecklingen erbjuder lösningar på vår tids stora utmaningar och ställer oss samtidigt ofta inför nya svåra avväganden, både som individer och samhälle. Jag ser det som en demokratifråga att så många som möjligt får redskap att förstå och diskutera ny vetenskaplig kunskap, säger Ulrika Björkstén i ett pressmeddelande.

Vetenskap och Allmänhets (VA) vision är ”vetenskap tillgänglig för alla”. Föreningen verkar för att allmänheten ska förstå hur forskning går till och vilken roll forskningen har i samhället. Medlemmarna består både av organisationer och individer. Arbetet vänder sig till allmänheten, till forskare och till beslutsfattare.

Hedersdoktor

Ulrika Björkstén är förutom venskapsjournalist även civilingenjör i teknisk fysik och doktor i fysikalisk kemi. Dessutom har hon nyligen utsetts till hedersdoktor vid historisk-filosofiska fakulteten på Uppsala universitet.

– Ulrika har en gedigen erfarenhet och med Ulrika får verksamheten möjlighet att ta ytterligare steg i den viktiga dialogen mellan forskare, politiker och allmänhet i en tid där frågorna verkligen står i fokus, säger VA:s ordförande Ann Fust.

Björksténs företrädare, Cissi Askwall, har lämnat VA för en ny roll inom Vetenskapsrådet. Fram tills att Björkstén tillträder den 14 augusti är Gustav Bohlin, biträdande generalsekreterare, tillförordnad på posten. Ulrika Björkstén blir föreningens tredje generalsekreterare.

Nämnda personer

Ulrika Björkstén

Generalsekreterare Vetenskap och allmänhet

Cissi Billgren Askwall

Nationell samordnare Vetenskapsrådet
Journalistik (Göteborgs uni.), ledarskap för civilsamhälle (Örebro uni.), teologi (Ersta Sköndal Bräcke högskola), statsvetenskap (Stockholms uni.)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00