PRV ska inte leva på patentavgifter

INNOVATIONSPOLITIK. PRV ska finansieras med anslag från budgeten inte med avgifter som i dag, föreslår en utredning. Susanne Ås Sivborg, generaldirektör på PRV, välkomnar förslaget.

<b>Susanne Ås Sivborg tycker att Sverige kunskapsmässigt ligger efter andra länder om&nbsp;immateriella tillgångar</b><br>
Susanne Ås Sivborg tycker att Sverige kunskapsmässigt ligger efter andra länder om immateriella tillgångar
Foto: Bild: PRV
Mattias Croneborg

Verksamheten på Patent- och registreringsverket, PRV, är för närvarande helt finansierad av avgifter från företag som myndigheten självt förfogar över. Men framöver kan det ändras.

– Vi har varit anslagsfinansierade förut. Vi har samhällsuppgifter som inte bör finansieras på annat sätt än med anslag, säger Susanne Ås Sivborg, generaldirektör på PRV, till Altinget.

Utredningen om immateriella tillgångar presenterades nyligen. Slutsatsen i den är att riksdagens riktlinjer om avgiftsfinansiering inte är uppfyllda.

Minskat oberoende

Men det finns nackdelar med lämna avgiftsfinansiering. En myndighet som finansieras genom egna intäkter har ett längre avstånd till politikerna och den årliga budgetprocessen, och har därmed ett större oberoende.

Vi har samhällsuppgifter som inte bör finansieras på annat sätt än med anslag

Susanne Ås Sivborg
Generaldirektör, PRV

– De övervägandena finns i vårt ställningstagande. Men vår samhällsfunktion är viktigare, säger Susanne Ås Sivborg.

Utredningen anser också att kunskaperna om immateriella tillgångar behöver öka.

– Andra länder har bättre kunskaper om immateriella tillgångar, säger Susanne Ås Sivborg.

Immaterialrätt på skolschemat

Hon nämner USA och Japan som förebilder på området där det finns betydligt högre kunskap på området. Även Kina och Korea ligger i framkant då de har immaterialrätt i skolundervisningen.

– På närmare håll har vi Finland som har undervisning i immaterialrätt. Norge tittar, på samma som vi, på hur situationen kan förbättras, säger hon.  

Utredningen föreslår att det inrättas ett råd för immateriella tillgångar vid PRV. Rådet ska vara ett forum för myndigheter, statliga bolag och andra aktörer som arbetar med innovationer för att utbyta erfarenheter och information sinsemellan. För att öka kunskapen om immateriella tillgångars betydelse för innovation och ekonomisk tillväxt föreslås även ett programråd för forskningsfrågor. Programrådet ska finansiera forskning inom innovationer och immateriella tillgångar med 5 miljoner kronor årligen.

Susanne Ås Sivborg tycker att det är en bra idé.

– Vi är positiva till rådet och till utredningens förslag i stort. Sedan finns det detaljer som måste diskuteras. Immaterialrätten är viktig och det behövs mer pengar. I dag har vi ganska lite pengar och små resurser. 

Dyrare söka patent

När det gäller ekonomi föreslår utredningen en höjning av ansökningsavgiften för nationella patent från 3 000 kronor till 5 000 kronor. Därtill vill man höja årsavgifterna för att upprätthålla ett patent med 7 procent.

Utredningen föreslår också att PRV:s namn ändras till Myndigheten för immateriella rättigheter. Det speglar bättre vad myndigheten håller på med.

– PRV är ett gammalt och väl inarbetat varumärke så det finns flera aspekter att väga in, säger Susanne Ås Sivborg.

Utredningen lämnar ett antal förslag för att få in mer om immateriella tillgångar i utbildningar på universitet och högskolor. Det handlar inte om mer utbildning för de som redan läser ämnet inom juridik och ekonomi, utan generella kunskaper för dem som läser på masters- och forskarutbildningar.

– Det kan handla om grunderna om vad immaterialrätt är för något och hur man skapar värden av det, säger Susanne Ås Sivborg.

”Forskningsfinansiärerna bör få i uppdrag att utarbeta planer för hur de ska verka för att immateriella tillgångar hanteras på ett systematiskt sätt i de forskningsprojekt de finansierar, och 1 procent av projektfinansieringen bör få användas för att utreda frågeställningar kring immateriella tillgångar”, heter det i utredningen.

Utredningen föreslår att PRV får i uppdrag att ta fram ett förslag till hur patentinformation i ökad utsträckning kan användas som underlag inom forskning och forskningsfinansiering.

 

 

Dokumentation

Immateriella rättigheter

En immateriell rättighet ger innehavaren ensamrätt till resultatet av en intellektuell prestation. Det kan kan vara en uppfinning, ett varumärke, en design, en roman eller en bild. Till de immateriella rättigheterna räknas upphovsrätt, patent, varumärkesskydd, designskydd, firmaskydd och växtförädlarrätt.

Immateriella tillgångar

Immateriella tillgångar är ett bredare begrepp som innefattar alla tillgångar som inte är fysiska. Utöver immateriella rättigheter kan det vara kundregister, företagshemligheter, arbetsmetoder och goodwill.

PRV

Patent- och registreringsverket (PRV) skyddar innovationer med hjälp av patent, design- och varumärkesskydd.

PRV hjälper också personer att byta namn och ansöka om utgivningsbevis för tidskrifter.

PRV är en avgiftsfinansierad myndighet med omkring 350 anställda. 

Regeringens utredning. SOU 2015:16

 



E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00