Processtrid i regeringsbildningen

KOMMENTAR. Löfven gjorde som Kristersson – misslyckades med sonderingen. Nu lanserar talmannen gruppsamtal för att lösa upp knutarna.

– Jag skulle säga att kompromissviljan har varit begränsad, sammanfattade talman Andreas Norlén partiernas agerande under de fyra veckorna av talmansrundor och sonderingar.  

Det var ett diplomatiskt sätt att uttrycka att det egentligen inte har hänt någonting. Redan efter Ulf Kristerssons sondering stod det klart att det är svårt för partierna att enas om regeringsalternativen. I dag står det klart att partierna också är oense om vägen framåt.  

Även om alla partiledare pliktskyldigt hänvisar till att det är talmannen som äger processen har olika processfalanger bildats.  

Testa skarpt

M, KD och SD tycker att det är läge att pröva ett alternativ skarpt i riksdagen.  

– Det är dags att rösta nu. Vi måste sluta ses så här, som Ebba Busch Thor sade till den samlade presskåren efter sitt möte hos talmannen.  

Det “testa skarpt”-falangen hoppas på är att C och L ska ha svårare att trycka på nej-knappen än att säga nej på pressträffar. Men Jan Björklund är tydlig med att L kommer att rösta nej till en Kristerssonregering som är beroende av SD och Annie Lööf sade egentligen samma sak, även om hon slängde in brasklappen att det ska diskuteras i partiet först.  

Sonderingar

C och L vill istället fortsätta med sonderingar. Jan Björklund vill att Annie Lööf ska få uppdraget och öppnar även för henne som statsminister i en Allians+MP-regering. Men Annie Lööf vill inte bli statsminister. Hon hoppas fortfarande på att Ulf Kristersson ska kunna bilda regering med MP. Fast han har sagt att han inte kan det och fast MP sagt att det inte är aktuellt. 

Stefan Löfven vill fortsätta föra samtal, i vilken form är inte helt klart. Men han och Jonas Sjöstedt verkar dela uppfattning, att processen får se ut lite hur som helst bara den landar i att Stefan Löfven blir statsminister.

Extraval  

Jimmie Åkesson säger också att ett extraval har stöd i hans parti. Men talmannen säger att det är en “sistahandslösning”.

Gruppsamtal

Det är som sagt talmannen som äger processen. Han har också efter fyra veckors fruktlöst sonderande från Kristersson och Löfven kommit fram till att det inte är vägen framåt. Han presenterar därför en egen lösning – gruppsamtal. Talmansrunda nummer 5 kommer att ske genom att partiledarna för fyra av de potentiella regeringskonstellationerna samlas tillsammans i Norléns soffa redan imorgon tisdag. Syftet är att dels se vilka öppningar som kan finnas. Dels att kunna avskriva helt orealistiska alternativ. Risken är att samtalen slutar med att alla alternativ passar in i just den sistnämnda kategorin.

Fyra alternativ

Lösningarna som ska diskuteras är först en samlingsregering (alla partier utom V och SD). Det är ingen favorit hos någon av de åtta partierna.  

Därefter ska samtal hållas för en mittenregering (S+MP+C+L). Det är S och MP:s favorit men C och L har hittills sagt nej till det. 

Sedan ska Alliansen och MP prövas. Det är C och L:s favorit men de övriga tre inblandade partierna säger nej till det.

Sist ut är “en alliansregering i någon kombination”. Det är Ulf Kristerssons lösning som C och L redan för två veckor sedan sade nej till.  

Omröstning

Talmannen går alltså i processfrågan på en modifierad sonderingsvariant där han själv sitter med i samtalet. Samtidigt som han blidkar även “testa skarpt”-falangen genom att utlova att en eller flera statsministerkandidater kommer att prövas i kammaren under hösten. När under hösten är dock fortfarande okänt.  

– Den formuleringen var vald med viss eftertanke, sade Andreas Norlén.

Läs tidigare delar i regeringsbildningen:

Kristersson ska agera låssmed

L och C säger nej till Kristerssons alternativ

Talmannen tolkar skyndsamt långsamt

Läget fortsatt låst – men Löfven fortsätter sondera

Forrige artikel Talmannen tolkar skyndsamt långsamt Talmannen tolkar skyndsamt långsamt Næste artikel Kristersson får chansen – C och SD avgör Kristersson får chansen – C och SD avgör
Sanna Rayman: Hur undviker vi att hösten blir en nystart för pandemin?

Sanna Rayman: Hur undviker vi att hösten blir en nystart för pandemin?

ANALYS. Höst är lika med nystart. Skolbarn får pennskrin och ryggsäckar, vuxna börjar skriva in möten och kick off-tillställningar i kalendrarna. Men, den här hösten riskerar vi att sparka igång pandemin samtidigt som vi försöker starta upp alla de verksamheter som får samhället att snurra.