Om  
H.K.H. Prins Daniel

Prins Daniel ny beskyddare för Njurfonden

Prinsen har tackat ja till att vara insamlingsstiftelsen Njurfondens beskyddare under en femårsperiod.

Axel Hyttnäs Telin

Njurfonden, som sedan 2013 har samlat in pengar och delat ut bidrag till forskning om njursjukdomar, har fått en ny beskyddare i form av prins Daniel.

– Vi är mycket glada och stolta att ha fått ett kungligt beskyddarskap för njurforskningen i Sverige, säger Håkan Hedman, ordförande i Njurfonden och medicine hedersdoktor, i ett pressmeddelande.

Prins Daniel har varit öppen om sin egen njursjukdom, och fick efter en tid i dialys en ny njure transplanterad, som hans pappa donerade.

– Jag har ju haft tur. Det finns ju flera hundra som står i kö för att få ett organ, sade prins Daniel i SVT:s program ”Prins Daniel 50 år”.

– Det är ju hemskt att inte vara frisk och att då få vänta år ut och år in, och vissa överlever inte väntan.

Njurfonden tror att prinsens beskyddaruppdrag kommer att få stor betydelse, och bidra till att öka befolkningens kunskap. Dessutom hoppas de att förståelsen för personer som behöver dialys eller en njurtransplantation ökar.

Nämnda personer

H.K.H. Prins Daniel

Prins av Sverige, hertig av Västergötland
Geriatrik och patologi (Karolinska Institutet, 2011), fysiologi, fysisk aktivitet och hälsa (Karolinska institutet, 2011), fritidsledarlinjen (Lillsveds idrottsfolkhögskola, 1994–1996)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00