Om  
Fred Taikon
Cristina Caprioli
Stéphane Bruchfeld

Prestigefylld regeringsmedalj till tre demokratiprofiler

I dag tillkännagav regeringen att medaljen Illis quorum meruere labores, tilldelas tre personer för särskilt betydelsefulla insatser på kultur- och demokratiområdet. Prismottagarna är idéhistorikern Stéphane Bruchfeld, förläggaren och författaren Fred Taikon och koreografen Cristina Caprioli. 

Medaljen med inskriptionen “Illis quorum meruere labores”, som betyder “Åt dem vars gärningar gör dem förtjänta av det”, är regeringens äldsta prismedalj och delades ut för första gången år 1785. 

Stéphane Bruchfeld är en framstående folkbildare som skrivit och forskat om Förintelsen och nazismens brott. Tillsammans med Paul A. Levine skrev han “...om detta må ni berätta...” som beställdes av Sveriges regering och gavs ut år 1998 . Skriften reviderades senast år 2015, har översatts till nio språk och används som undervisningsmaterial för skolelever. 

Fred Taikon prisas likaså för sitt arbete med att informera om Förintelsen, i synnerhet om det romska folkmordet och romsk kultur i Sverige. År 1998 grundade han tidskriften É Romani Glinda (Den romska spegeln) som fram till år 2019 gavs ut på Sveriges enda romska förlag med samma namn. 

Christina Caprioli är dansare, koreograf och tidigare professor i i koreografisk komposition vid Dans- och Cirkushögskolan i Stockholm. Hon driver i dag föreningen CCAP som skapar konstprojekt, föreställningar och bedriver interdisciplinär forskning på dansområdet. 

Medaljutdelningen äger rum vid ett senare tillfälle under hösten. 

Nämnda personer

Fred Taikon

Förläggare É Romani Glinda förlag, författare och aktivist

Cristina Caprioli

Koreograf, grundare, konstnärlig ledare CCAP

Stéphane Bruchfeld

Idéhistoriker och författare
Doktor i idéhistoria

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00