Regeringen vill skänka fler pansarskott och robotar till Ukraina

Under en pressträff meddelar försvarsminister Peter Hultqvist (S) och finansminister Mikael Damberg (S) att Sverige ska skicka mer stöd till Ukraina. Både ekonomiskt stöd och materiel som sjömålsrobotar och ammunition. 

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) och finansminister Mikael Damberg (S).
Försvarsminister Peter Hultqvist (S) och finansminister Mikael Damberg (S).Foto: Jessica Gow/TT
Josefin Lingström

Sedan Rysslands invasion av Ukraina har Sverige skickat både ekonomiskt och materiellt stöd. Nu står det klart att det kommer skickas mer, om riksdagen godkänner det.

Regeringen föreslår i en ändringsbudget att drygt 578 miljoner kronor ska ges till den ukrainska centralbankens fond, som ska gå till stöd för landets väpnade styrkor.

Det kommer skänkas försvarsmateriel till Ukraina till ett värde av 262 miljoner kronor. Det handlar om robotar av typen sjömålsrobot 17, automatgevär AG90, ammunition samt ytterligare 5 000 pansarskott 86.

– Det ligger i linje med vad Ukraina själva har begärt. Sjömålsrobotar är något som specifikt har efterfrågats. Robot 17 är ett mycket kapabelt system som kommer bidra till att öka Ukrainas förmåga att slå tillbaka mot Rysslands olagliga och oprovocerade invasion, säger försvarsminister Peter Hultqvist under pressträffen.

– Sjömålsroboten har mycket god precision och kan användas såväl från fartyg som land och mot mål både på vattnet och på land, fortsätter han.

En miljard kronor totalt

60 miljoner kronor kommer också ges till den fond som Nato har satt upp för Ukrainas väpnade styrkor. Utöver det ges stöd till Ukraina på det civila området på 100 miljoner kronor. Det ges via Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) inom EU:s civilskyddsmekanism.

Totalt omfattar ändringsbudgeten med stöd till Ukraina 1 miljard kronor.

Se hela pressträffen här:

Nämnda personer

Peter Hultqvist

Ordförande försvarsutskottet (S)
Gymnasieutbildning (Soltorgsskolan och Hagaskolan, Borlänge)

Mikael Damberg

Riksdagsledamot (S), vice ordförande i finansutskottet
Förvaltningslinjen (Stockholms uni., 2000)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00