Pourmokhtari (L) ny miljöminister – men utan miljödepartement

Det blir ungdomsförbundets avgående ordförande Romina Pourmokhtari (L) som får ansvaret för regeringens klimat- och miljöpolitik. ”Mitt förtroende för regeringens förmåga att tackla klimatkrisen ökar”, säger Erik Berg, vice ordförande för Luf.

Romina Pourmokhtari (L) är ny klimat- och miljöminister i Kristerssons regering.
Romina Pourmokhtari (L) är ny klimat- och miljöminister i Kristerssons regering.Foto: Christine Olsson/TT
Miranda Olsson

Ulf Kristersson ger inte miljöfrågorna ett eget departement, utan lägger in miljö- och klimatfrågorna i näringsdepartementet. Här placeras även energipolitiken. Departementschef samt närings- och energiminister är KD-ledaren Ebba Busch. Klimat- och miljöminister är Romina Pourmokhtari.

Pourmokhtari är nybliven riksdagsledamot och blir som 26-åring Sveriges yngsta minister genom tiderna. Hon kommer direkt från ungdomsförbundet, där hennes efterträdare väntas utses i november.

Luf har riktat hård kritik mot den överenskommelse som ligger till grund för att en ny regering nu kunnat tillträda. ”Tidöavtalet är i punkt efter punkt auktoritärt” och klimatpolitiken riskerar att göra det omöjligt för Sverige att nå klimatmålen, skriver förbundsstyrelsen som saknar satsningar på återställandet av våtmarkers återställande och en utfasning av ”klimatskadliga subventioner”.

Alla i förbundsstyrelsen har skrivit under debattartikeln, utom Pourmokhtari som alltså nu utsetts till ny klimat- och miljöminister. 

Trots kritiken är Erik Berg, i dag vice ordförande i Luf och kandidat till ordförandeposten, nöjd.

Erik Berg, vice ordförande Luf.
Erik Berg, vice ordförande Luf. Foto: Christine Olsson/TT
– Romina är den bästa personen jag kan tänka mig för att se till att Sverige lever upp till de satta klimatmålen. Mitt förtroende för regeringens förmåga att tackla klimatkrisen ökar genom att Romina tillsätts.

En radikal klimatpolitik

Altinget har tidigare pratat med Romina Pourmokhtari (L) som efter valet blev ny riksdagsledamot. Då ville hon nå ut till de som inte attraherades av partiet för att det känts ”lite old school”, och meddelade att hon ville driva ”en radikal klimatpolitik”.

– Jag hade gissat på att det var skolminister hon skulle bli, men är inte förvånad. Som Luf-ordförande har Romina drivit partiet och hela samhällsdebatten framför sig, och som klimat- och miljöminister kommer hon fortsätta med det arbetet, tror Erik Berg.

Försvann snabbt vid pressträffen

Romina Pourmokhtari hörde till de ministrar som försvann först efter pressträffen. Många medier köade förgäves för en intervju med nya ministern, däribland Altinget. Men i en intervju med SVT säger hon:

– Jag brinner för klimatet, för feminismen och för skolan. Jag brinner för friheten. Liberalerna har fått ett valresultat och agerat efter det och valt att ingå i en regering och ska nu göra handling av det och se till att göra den politik som krävs för att vi ska lyckas. Det är jag hedrad över att vara en del av.

Hon har kämpat för en köttskatt

Liberalerna är det parti som skiljer sig åt mest i miljöfrågorna i Ulf Kristerssons regeringssamarbete. Pourmokhtari egen uppfattning i klimatpolitiken kan inte sägas ligga särskilt när M, KD eller SD. I ett intervjuprogram med Innovationsföretagen i våras svarade Pourmokhtari bland annat, angående sin syn på klimatpolitiken, att hon tror man behöver förändra hur man shoppar, äter och reser:

– Jag tror det är enkelt att säga att ”teknikutvecklingen, jag är optimist och liberal och hej och hå”. Jag är inte riktigt av den skolan. Jag tror människor absolut behöver se över hur de lever. Hur de konsumerar. Jag tänker mycket på matsvinn. Jag tänker mycket på hur mycket kött man äter. Metangas är ju den näst största växthusgasen.

Hon sade även att hon tror det behövs en köttskatt, enligt principen att förorenaren betalar, något som brukar ligga liberaler extra varmt om hjärtat.

– Det gäller även köttproduktion, för jag är då inte centerpartist. En beskattning i konsumtionsled, det är en fråga jag har drivit. Kött ska vara dyrare. Inte för att kompensera, utan plus minus noll. Det ska kosta lika mycket som det kostar, men det är tydligen jättekontroversiellt, det tycker inget i parti i Sveriges riksdag i dag, sade hon i intervjun som ligger på Youtube.

Nämnda personer

Romina Pourmokhtari

Klimat- och miljöminister (L)
Studier i statsvetenskap (Uppsala uni.)

Erik Berg

Ordförande Liberala ungdomsförbundet (Luf), ledamot i partistyrelsen (L)
Ämneslärarprogrammet, Uppsala universitet

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdChristoph NørgaardOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024