Polisen: Uteslutet med nya förändringar

STORLÄN. När Sveriges förvaltningskarta ska ritas om påverkas även statliga myndigheter. Men det är uteslutet att polisen ska ingå i förändringen – de negativa effekterna blir för stora, varnar Polismyndigheten och rikspolischefen Dan Eliasson.

Rikspolischefen Dan Eliasson vill inte att den nya regionsindelningen ska påverka Polismyndighetens organisation.
Rikspolischefen Dan Eliasson vill inte att den nya regionsindelningen ska påverka Polismyndighetens organisation.
Per-Anders Sjögren

Polisen är mitt uppe i stor omorganisation och att inom kort dras in i en ny stor statlig omstrukturering fungerar inte, enligt Polismyndigheten.

Bakgrunden är att planerna på en helt ny administrativ indelning av Sverige –  ett arbete som ska leda till färre län och landsting – även kommer att  påverka de statliga myndigheterna. Utgångspunkten är att 2023 skapa sex storlän/regioner, enligt indelningskommittén.

När det gäller de statliga myndigheterna är planerna att kommittén i sitt slutbetänkande nästa sommar ska peka ut ett antal myndigheter som ska koordinera sig och ha en gemensam regional indelning som överensstämmer med de nya regionerna. Detta kan bidra till en ökad samverkan mellan myndigheter, enligt kommittén.

En omorganisation räcker

Men Polismyndigheten markera redan nu i ett remissvar att den inte vill delta i den indelningen. Enligt rikspolischefen Dan Eliasson är det ”uteslutet att Polismyndigheten ska komma ifråga för en sådan regional indelning”.

Myndigheten är idag uppdelad i sju olika regioner, och en ny indelning skulle innebära att en del kommuner som idag finns i en polisregion hamnar, med den nya uppdelningen, i ett nytt län vilket kan påverka polisarbetet negativt. En effekt kan bli att den samverkan som har upparbetats med lokalsamhället, de så kallade medborgarlöftena, påverkas, enligt Polismyndigheten.

Dessutom arbetar Polismyndigheten just nu med att få den stora omorganisationen som trädde i kraft 2015 på rätt köl. Och då är det är inte läge att mer eller mindre riva upp den redan efter något år.

Stor påfrestning

”Det blir en stor påfrestning för myndigheten att så snart efter en av de största omorganisationerna inom svensk förvaltningshistoria behöva justera den beslutade modellen. Det skulle även innebära stora ekonomiska konsekvenser för polismyndigheten”, skriver rikspolischefen Dan Eliasson i remissvaret.

Målet för indelningskommittén är att till år 2023 skapa sex storlän/regioner. I ett första steg har kommittén skissat på en sammanslagning av tolv län till tre storlän som kan träda i kraft 2019.

LÄS OCKSÅ: Tolv län blir tre

 

Dokumentation

BESLUTSKEDJAN - REMISSVAR

Vad händer nu?

Indelningskommittén tillsattes förra året. Målet med att slå samman län och landsting är att få en effektivare organisation. Uppdraget ska slutredovisas senast den 31 augusti 2017. Målet är att förändringen ska sjösättas senast den 1 januari 2023 med val till de nya landstingen år 2022.

Kommittén ska också undersöka om några län och landsting kan gå före, vilket skulle innebära en sammanläggning redan till 1 januari 2019 med val till de nya landstinget i september 2018. I somras föreslog kommittén att tolv av dagen län ska slås samman till tre storlän 2019. Det förslaget har nu varit ute på remiss. Läs remissvaren här.



E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00