Plus har blivit mångmiljonminus i regionernas budgetar

Bilden från regionerna är samstämmig. De klarar inte ekonomin utan mer statliga tillskott. ”Jag har varit med i politiken i många år och jag har aldrig varit med om något liknande”, säger Peter Olofsson (S), Region Västerbotten.

Att finansminister Elisabeth Svantesson dröjer med besked om höjda statsbidrag gör det svårt  att lägga budget, enligt flera regionpolitiker.
Att finansminister Elisabeth Svantesson dröjer med besked om höjda statsbidrag gör det svårt  att lägga budget, enligt flera regionpolitiker.Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet
Linda Berglund

Kritiken mot regeringen har varit hård från regionerna kring de uteblivna beskeden om hur stora statsbidragen blir i höstbudgeten. Vid ett digitalt runda-bordssamtal där företrädare för elva regioner deltog var budskapet tydligt. Även regioner som tidigare lagt plusbudget räknar nu med minus på sista raden när 2023 ska summeras. 2024 kommer att innebära underfinansierade budgetar.

Mötet hölls på initiativ av vice ordförande i finansutskottet Mikael Damberg (S) och Fredrik Lundh Sammeli (S), vice ordförande i socialutskottet.

{{toplink}}
Altinget logoVård och Hälsa
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget vård och hälsa får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
Läs också

0:000:00