Personlig assistans blir statens ansvar

Fördelarna med att lägga huvudmannaskapet för assistansen på staten överväger. Det beskedet väntas Huvudmannskapsutredningen lägga på regeringens bord idag.

Utredningen om ett statligt huvudmannaskap för personlig assistans kommer att presenteras idag.
Utredningen om ett statligt huvudmannaskap för personlig assistans kommer att presenteras idag.Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix / TT
Linda Berglund

Altinget har sökt utredare Lars Lööw, men från utredningen lämnas inga kommentarer innan utredningen lämnas över till socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M).

Huvuddragen i förslagen är dock redan kända.

I november sa utredare Lars Lööw till sajten Assistanskoll att utredningen inte kommer att föreslå ett alternativ till statligt huvudmannaskap.

– Det skulle vara betydligt svårare och mer riskfyllt att föra över besluten från staten till 290 kommuner, sa han då.

Utredningen kommer också enligt vad Lars Lööw sa i november att beskriva olika alternativ för hur det ska avgöras vem som har rätt till personlig assistans. Huvudspåret är att reglering och rättspraxis i Lagens om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS, ska fortsätta gälla.

Utredningen väntas också föreslå att överförandet av assistans till staten ska vara helt genomfört till den 1 november 2026.

Altinget logoOmsorg
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget omsorg får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00