Pensionärerna oense om regeringens garantitillägg

Det är inte bara partierna som har delade åsikter om regeringens förslag om ett garantitillägg. Också pensionärerna är splittrade i frågan. ”För en del grupper kommer det bli helt olönsamt att arbeta in sin pension” säger SPF seniorerna till Altinget, medan PRO hoppas att förslaget går igenom. 

”När priserna skenar har vi gjort en undersökning vad som händer med våra medlemmar och det ser definitivt inte bra ut. De måste välja mellan att köpa mat eller betala elen” säger Liza di Paolo-Sandberg, förbundsordförande för SKPF pensionärerna.
”När priserna skenar har vi gjort en undersökning vad som händer med våra medlemmar och det ser definitivt inte bra ut. De måste välja mellan att köpa mat eller betala elen” säger Liza di Paolo-Sandberg, förbundsordförande för SKPF pensionärerna. Foto: Henrik Montgomery/TT
Rebecka Prahl

Går förslaget genom riksdagen innebär det att 1 miljon pensionstagare får ett tillskott i plånboken, varav hälften av dessa får det högsta tillägget på 1 000 kronor i månaden. Men alla pensionärer är inte nöjda. SPF seniorerna ser flera problem med förslaget, bland annat ur en fördelningspolitisk synvinkel. 

Om partierna inte stödjer det här förslaget måste de ge klara besked på hur de ska ge snabb hjälp till den här gruppen.

– Det är ett bra tillskott för de som berörs, men det är inte bara ensamstående som får tillägget. Du kan få maximalt tillägg trots att du bor med någon som har bra pension, säger Anna Eriksson, pressansvarig på SPF seniorerna, till Altinget. 

– När man höjer inkomsten till de som i lägre grad har arbetat ihop sin pension så medför det att respektavståndet, om det lönar sig att arbeta in sin pension eller inte, blir mycket mindre. För en del grupper kommer det bli helt olönsamt att arbeta in sin pension. Man kan lika gärna förvänta sig att det kommer olika typer av tillskott i stället för att arbeta.

Christina Tallberg, ordförande för PRO, hoppas att riksdagen ska rösta igenom garantitillägget.