Pehrson nobbar säkerhetsdebatt – skickar Widman i stället 

På måndag kommer alla partiledare utom en att debattera den säkerhetspolitiska analysen i riksdagen. Liberalerna skickar i stället sin talesperson Allan Widman. ”Partiledaren har önskat att jag tog debatten”, säger han till Altinget.

Allan Widman kandiderar inte i höstens val och gör nu sina sista månader i riksdagen och försvarsutskottet efter tjugo år som ledamot.
Allan Widman kandiderar inte i höstens val och gör nu sina sista månader i riksdagen och försvarsutskottet efter tjugo år som ledamot.Foto: Paul Wennerholm/TT
Josefin Lingström

I dag fredag kommer partierna gemensamt presentera sin analys om säkerhetspolitiken som de arbetat fram efter Rysslands invasion av Ukraina.

På måndagen är det dags för riksdagsdebatt om analysen, begärd av Socialdemokraterna. Sedan tidigare står det klart att S, M, C, V och MP kommer att skicka sina partiledare till debatten.

SD berättar för Altinget att även de kommer att skicka sin partiledare, Jimmie Åkesson. Men KD är ännu osäkra och säger att preliminärt kommer det att vara partiledaren Ebba Busch. Om inte, blir det troligen den försvarspolitiska talespersonen Mikael Oscarsson.

L skickar inte partiledaren

Liberalerna anmälde direkt försvarspolitiska talespersonen Allan Widman, i stället för nytillträdda partiledaren Johan Pehrson.

– Partiledaren har önskat att jag tog debatten. Något som kanske är logiskt i och med att jag har suttit med i den här gruppen, säger Allan Widman till Altinget.

Han kommer vara med när gruppen i dag presenterar rapporten vid Regeringskansliet tillsammans med utrikesminister Ann Linde och försvarsminister Peter Hultqvist.

– Vi ger inget uttryck för ett medlemskap i rapporten. Det resonemanget som vi för i rapporten, det är ett resonemang som vi i Liberalerna står bakom.

Men rapporten innehåller inget ja eller nej till Nato.

– Det är en gemensam beskrivning av de säkerhetsproblem som landet står inför.

Allan Widman kandiderar inte i höstens val och gör nu sina sista månader i riksdagen efter tjugo år som ledamot.

Hur känns det att få avsluta din tid i riksdagen med en riksdagsdebatt om att Sverige eventuellt ska söka ett medlemskap i Nato?

– Det känns bra. Jag har suttit i försvarsutskottet i 20 år och hela tiden drivit den här frågan. Att få avsluta sin parlamentariska gärning med ett beslut om medlemskap i Nato, det hade varit värdefullt för mig. Men framför allt för landet, svarar Widman.

Nämnda personer

Allan Widman

Landshövding Kalmar län
jur. kand. (Lunds uni., 1991), officersutbildning (Officershögskolan, 1988)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00