Partier om regeringens förskoleförslag: ”Dödsstöten för pedagogisk omsorg”

Nu ligger regeringens proposition om en förskola för fler barn på riksdagens bord. Altinget har pratat med några av partierna om förslagen.

Foto: Gorm Kallestad/NTB scanpix/TT
Rebecka Prahl

Propositionen innehåller förslag om att kommunerna ska ha skyldighet att kontakta vårdnadshavare till barn som inte har någon förskoleplats, och i vissa fall reservera en plats trots att föräldrarna inte har sökt. Syftet är att främja integration och språkutveckling hos nyanlända barn.

Lars Hjälmered, utbildningspolitisk talesperson för Moderaterna, tycker att förslagen i propositionen är goda men otillräckliga. 

Lars Hjälmered (M).
Lars Hjälmered (M). Foto: Riksdagen

– Vi har stora problem i Sverige med bristande språkkunskaper. Många små barn kan helt enkelt inte språket och kommer att få väldigt svårt att klara såväl skolan som livet om de inte får rätt stöd, säger han till Altinget.

Moderaterna vill se en obligatorisk språkscreening på BVC vid 3 års ålder med en obligatorisk språkförskola för de barn som bedöms vara i behov av det. 

– Regeringen vill att förskola ska erbjudas till fler, men det kommer inte att hjälpa alla barn som behöver språkstöd. Vi vill att det ska bli obligatoriskt med förskola för de barn som inte kan svenska. 

Sverigedemokraterna ser flera problem med propositionen. Partiets ansvariga för förskolefrågor, Michael Rubbestad, menar att förslaget i sig är att slå in öppna dörrar eftersom det redan förekommer en uppsökande verksamhet.

Michael Rubbestad (SD).
Michael Rubbestad (SD). Foto: Sverigedemokraterna

– Vidare trivs inte alla barn i större barngrupper och dessa förslag riskerar att bli dödsstöten för den pedagogiska omsorgen i kommunerna, säger han till Altinget.

Altinget logoUtbildning
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget utbildning får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.