Överblick: Westerberg skyller L-kris på Alliansen och M vill prioritera lärare

ÖVERBLICK. Liberalernas tidigare partiledare Bengt Westerberg menar att partiets kris beror på allianssamarbetet. Moderaterna vill prioritera lärare i vaccineringen och kommunanställd misstänks för miljonstöld.

Nyamko Sabuni har hotat med att lämna januariavtalet om regeringen går vidare med förslaget om ny migrationslag. Om Liberalerna ska fortsätta stödja Socialdemokraterna eller om partiet ska närma sig Moderaterna är en brännhet fråga. Riksdagsgruppen hade möte på tisdagen, partistyrelsen ska träffas på fredag.

I Sveriges radio uttalar sig den tidigare partiledaren Bengt Westerberg om Liberalernas problem. Han skyller på Alliansen.

– Det grundläggande problemet är att man valde bort mittenpositionen när man gick in i allianssamarbetet 2004. Fram till dess att allianssamarbetet upphörde efter valet 2018 minskade partiet från 13 procent ner till 5 procent. Det stora tappet skedde ju inom ramen för allianssamarbetet, säger han.

Westerberg menar att Liberalerna borde fokusera på varför partiet behövs i stället för att försöka välja sida.

– Det kan inte vara valet mellan om man gillar Kristersson eller Löfven bäst som är avgörande. Det avgörande måste vara om man har en politik som kan attraherar människor, säger han.

M vill prioritera lärare

Moderaterna vill att lärare och skolpersonal ska prioriteras i vaccineringen efter riskgrupper och sjukvårdspersonal, skriver Läraren. Tanken med det är att skolorna då skulle kunna öppna igen.

– Jag är otroligt orolig över den här ackumulerade kunskapsskulden som vi får. De som framförallt drabbas när skolor stänger är ju de barn som mest behöver skolan, säger Kristina Axén Olin (M), utbildningspolitisk talesperson.

Lärarförbundet delar Moderaternas uppfattning. De ställde samma krav redan den 10 december.

– Riskgrupper går givetvis först, men därefter måste vård och skola prioriteras. Det borde vara en självklarhet för Sverige nu när vi haft skolorna öppna i så stor utsträckning, säger Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand.

Sjunkande smittotal

I Västmanland är antalet nya coronasmittade nere på samma nivå som i november, rapporterar SVT Västmanland.

– Det är oerhört glädjande, men det kan snabbt öka igen om vi börjar slarva med avstånd och rekommendationer, säger Region Västmanlands smittskyddsläkare Jan Smedjegård.

Kommuntjuv

En kommunanställd i Flen misstänks för miljonfusk, skriver Katrineholmskuriren.

Mannen, som jobbar som socialsekreterare, misstänks ha betalat ut bidrag till sig själv. Totalt rör det sig om 2 miljoner kronor. När det avslöjades sade mannen upp sig och gick under jord. Han häktades i sin frånvaro i november men polisen har inte kunnat få tag på honom.

Forrige artikel Utskottsordförande och riksdagsveteran död Utskottsordförande och riksdagsveteran död Næste artikel Fridolin vill skärpa kraven på biblioteken Fridolin vill skärpa kraven på biblioteken