Överblick: Vattenfall har hittat ny vd och gifträttegång skjuts fram

ÖVERBLICK. Vattenfall internrekryterar sin nya vd, uppmärksammad rättegång om förgiftat vatten skjuts upp ett år och lokal SD-topp döms för ofredande. Läs Altingets överblick.

Vattenfall rekryterar inte någon vd från utsidan, utan det blir bolagets egen finansdirektör Anna Borg som får ta ett kliv upp i hierarkin och efterträda nuvarande vd:n Magnus Hall. Det meddelade den statliga energijättens styrelseordförande Lars G Nordström vid en pressträff på torsdagen, rapporterar Dagens industri.

– Anna Borg har en bredd och ett djup som gör att hon passar mycket bra som vd på Vattenfall. Hon har varit med att lägga fast bolagets nya strategi och är rätt person att nu ta vid och fortsätta genomförandet, säger Lars G Nordström i ett pressmeddelande.

I går meddelade även Vattenfall att inrikesminister Mikael Dambergs (S) pressekreterare Natalie Sial blir ny presschef för Vattenfall i Sverige.

Rättegång om giftigt vatten flyttas

Den stora PFAS-rättegången där 166 kommuninvånare har stämt Ronnebys kommunala VA-bolag för att vattnet innehöll PFAS-kemikalier skulle börja i dag – men sköts omedelbart upp till nästa år. Detta på grund av ny bevisning från kommunen i ett sent läge. Det rapporterar Ekot.

MP: Hjälp flyktingarna på Lesbos

Tusentals personer står utan hem efter branden i flyktingläget Moria på Lesbos. Miljöpartiets migrationspolitiska person Annika Hirvonen Falk anser att Sverige måste hjälpa till på alla sätt, bland annat genom att ta emot flyktingar, enligt SVT.

– Här måste hela EU vara solidariska och hjälpa till. Vi kan, som jag förstår, väldigt snabbt till exempel ta emot personer med anhöriga i Sverige, säger Annika Hirvonen Falk.

WWF: Biologiska mångfalden hotad

Hotet mot den biologiska mångfalden är större än någonsin och ryggradsdjuren är särskilt utsatta, enligt Världsnaturfonden WWF:s rapport Living Planet Report.
– Det är en väckarklocka. Om vi inte vaknar till liv av det här kommer det gå illa för oss människor, säger Tom Arnbom, artexpert på WWF, skriver Svd.

Bestånden av ryggradsdjur, som fåglar, däggdjur, fisk, kräldjur och groddjur, har i genomsnitt minskat med 68 procent mellan åren 1970 och 2016, enligt rapporten.

Ofredande och skulder i lokalpolitiken

Expressen skriver om lokala toppolitiker i blåsväder. Den ena är en SD-topp, tidigare gruppledare på en lokal avdelning, som döms till dagsböter och villkorlig dom för fyra fall av sexuellt ofredande mot två olika kvinnor.

Den andra är Michael Karlsson (S) kommunstyrelsens ordförande i Åmål som har en skuld hos kronofogden på 769 563 kronor. S-politikern har struntat i att betala för sin bil, sina tennislektioner och han har inte heller betalat sina vatten- och renhållningsavgifter i sin egen kommun.

– Jag tänker inte kommentera detta mer, jag har kommenterat alltihop. Skulden kommer regleras och det kommer att ske så snart som möjligt, säger Michael Karlsson till Expressen.

Forrige artikel Avgörande stund för Gutelands klimatlagsarbete Avgörande stund för Gutelands klimatlagsarbete Næste artikel Folkhälsomyndighetens pressträff om pandemiläget (10 september) Folkhälsomyndighetens pressträff om pandemiläget (10 september)