Överblick: Vården får mer i budgeten och M överens med regeringen

Regeringens budget presenteras och där finns nya satsningar som familjevecka och 5 miljarder till vården. Valresultat där S är vinnare. Moderaterna har en samsyn med regeringen i vissa satsningar. Polisen får mer pengar redan i år.

Foto: Anders Wiklund/TT
Josefin Lingström

Under morgonen presenterade finansminister Magdalena Andersson (S) regeringens förslag till budget för nästa år. Flera av satsningarna har presenterats tidigare, men nu står det klart att även vården föreslås få ett tillskott på 5 miljarder kronor nästa år. 

Av dessa pengar ska 2 miljarder gå till att korta vårdköer, 2 miljarder till en personalsatsning och 1 miljard blir ett allmänt tillskott, enligt TT.

Familjeveckan

Socialdemokraternas vallöfte om att införa en familjevecka finns också med i budgeten. Det ska möjliggöra att föräldrar kan få ut 80 procent av inkomsten totalt sex dagar per år, tre dagar per förälder, för att vara med sina barn. Förslaget kostar 3,5 miljarder nästa år.

– Syftet är att få mer tid för sina barn. Men inte minst är det en frihets- och rättvisereform för föräldrar och löntagare som inte kan arbeta hemifrån, säger Magdalena Andersson.

M: Finns en samsyn

Under morgonen kommenterade Moderaterna budgetdelarna som redan presenterats. När det gäller coronarelaterade åtgärder, anser partiets ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson att det finns en samsyn mellan regeringen och Moderaterna.

Men andra delar av budgeten är felriktad, anser hon. Framför allt prioriteras inte frågor som gängkriminalitet och den höga arbetslösheten.

– Många föräldrar som jag pratar med säger att de inte ens vågar släppa ut sina barn på lekplatsen. I den här budgeten satsar regeringen mer på familjevecka än på rättsväsendet. Det är tyvärr väldigt typiskt för den här regeringen, säger Svantesson till SVT:s Morgonstudion.

Mer pengar redan i år

I dag kommer även regeringens höständringsbudget som justerar anslag för det innevarande året. Polisen får ytterligare 500 miljoner kronor i år för att täcka utgifterna som väntas bli högre än man tidigare beräknat. Anledningarna är att personalkostnaderna ökat eftersom myndigheten byggs ut och att det kostat mer att upprätthålla inreseförbudet under pandemin.

Redan i våras fick Kriminalvården extra pengar för att beläggningarna på häkten och anstalter är högre än väntat. Nu får Kriminalvården ytterligare 150 miljoner kronor för detta.

Resultat i val

Resultatet från söndagens kyrkoval står nu i princip klart. Socialdemokraterna fick flest röster, drygt 27 procent av rösterna. Nya i kyrkomötet blev Alternativ för Sverige samt Himmel och jord, rapporterar SVT.

Valdeltagandet blev lägre i år jämfört med 2017, drygt 17 procent röstade av de knappt 5 miljoner personer som är röstberättigade.

Sverigedemokraterna backade i kyrkovalet, vilket är ett trendbrott för partiet, som hittills alltid gått fram i alla nationella val. Det noterar statsvetaren samt Timbromedarbetaren Andreas Johansson Heinö på Twitter. 

 


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00