Överblick: Utskälld Sjöstedt vann, nya regementen och pengar till åklagare

ÖVERBLICK. Sjöstedt skälldes ut och vann partiledardebatten, trojansk häst synas av IOGT-NTO i debatten om gårdsförsäljning, några kommuner hurrar över nya försvarsenheter och andra kommuner deppar över bantade klimatstöd. Läs Altingets nyhetsöverblick.

Foto: Jessica Gow/TT
Sanna Rayman

Riksbankens pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne tillkännagavs idag på en pressträff. Priset går till amerikanerna Paul R Milgrom och Robert B Wilson, som får priset för “förbättringar av auktionsteorin och uppfinningar av nya auktionsformat.”

Därmed är den så kallade Nobelveckan avslutad och alla priser har tillkännagivits. I år kan dock ingen pristagare se fram emot att ta emot priset i Stockholm vid den traditionella ceremonin, på grund av pandemisituationen. 

Sjöstedt utskälld vinnare i partiledardebatten

Under gårkvällens partiledardebatt i Agenda i SVT, samt efterspelet till den, var det inte många partiledare som hade något vänligt att säga till Jonas Sjöstedt. C-ledaren Annie Lööf sade till Expressen att V-hotet om att fälla regeringen om las-utredningen blir verklighet mest handlar om att "skapa uppmärksamhet", medan statsminister Stefan Löfven avfärdade det hela som "käbbel".

Under debatten svalnade dock hotet när Sjöstedt gjorde klart att han vill ge Löfven ett par veckor på sig att "göra rätt". Detta föranledde i sin tur anklagelser från Moderaternas Ulf Kristersson och KD:s Ebba Busch som menade att han kommer med "tomma hot" samt "fegar ur". TV-tittarna menade å sin sida att Jonas Sjöstedt vann debatten.

Arvidsjaur hurrar för dragonregemente

Regementena i Falun och Sollefteå kommer att återuppstå senast 2022, föreslår regeringen, C och L, enligt TT/Omni. Försvarsminister Peter Hultqvist (S) säger till TT att flera faktorer har spelat in i valet av orter.

– Grundtanken är militärgeografiska och beredskapsmässiga men det finns också en regionalpolitisk dimension.
Förslagen om regementsorterna finns med i försvarspropositionen som läggs fram på torsdag och som även innehåller andra förstärkningar och nya försvarsenheter. Till exempel föreslås Norrlands dragonregemente i Arvidsjaur, Älvsborgs amfibieregemente i Göteborg, Upplands flygflottilj i Uppsala samt Bergslagens artilleriregemente i Kristinehamn.

Även reaktionerna bland lokalpolitiker kännetecknas av regionalpolitisk snarare än pur försvarspolitisk entusiasm. Bland annat Arvidsjaurs kommunalråd Sara Lundberg (S) hurrar.

– Vi tror att det betyder mycket och hoppas på inflyttning för de som jobbar på regementet, vilket ger underlag för den kommersiella servicen. Vi har ju haft befolkningstapp under några år som vi hoppas kunna vända, säger hon till TT/SVT.

Mer pengar till Åklagarmyndigheten trots allt

I juli gjorde Åklagarmyndigheten en prognos för myndighetens ekonomi fram till 2023, enligt vilken 50 miljoner kronor mer årligen bedömdes nödvändigt för att "bibehålla verksamheten på en oförändrad nivå". När regeringens budgetproposition lades i september tillgodosågs inte Åklagarmyndighetens äskande, vilket sedan dess har debatterats intensivt.

Myndighetschefen, riksåklagare Petra Lundh, gästade även justitieutskottet och var då tydlig med att utan tillskottet måste personalstyrkan minskas. Oppositionspartierna och även regeringens samarbetspartier har alla kritiserat regeringen för de uteblivna resurserna. Nu rapporterar Sveriges Radio att minst 50 miljoner till åklagarna ska tillföras senast i vårändringsbudgeten.

Trojansk häst i spritpolitiken

"Det är hög tid att offentligt klä av förslaget och beskriva det för vad det verkligen är: en trojansk häst skapad av Sveriges största alkoholföretag."

Så skriver IOGT-NTO på DN Debatt i dag och lanserar samtidigt en ny granskning av lobbyarbetet kring gårdsförsäljning av alkohol. IOGT-NTO menar bland annat att narrativet om småskaliga vinproducenter är en bluff och att det framför allt är spritjättar som The Absolut Company som driver frågan.

Det politiska förslaget att tillåta gårdsförsäljning av alkohol ska enligt januariavtalet ska utredas en tredje gång.

Nedskärning kan bli översvämning

Som Altinget tidigare har rapporterat har regeringen dragit ner på det statliga stödet för klimatanpassning från MSB i nästa års budget. Nu skriver även TT/Aftonbladet om reaktionerna på det bantade anslaget, som är till för att förebygga och skydda från ras, skred och översvämningar.

Mette Lindahl Olsson, enhetschef vid MSB, är kritisk och noterar att samtidigt som MSB:s anslag har krympt till en tredjedel så får Statens geologiska institut (SGI) 100 miljoner konor för att skydda kommunerna längs Göta älv från liknande olyckor.

– Jag förstår faktiskt inte hur de tänker när SGI får 100 miljoner för att skydda mot Göta älv och vi får 50 miljoner mindre än i år för hela landet, säger Lindahl Olsson.

– Vi verkar ha dragit nitlotten i årets budget, säger Mona Skoog, som är miljö- och klimatstrateg i Ystad kommun, där man kämpat i tio år för att rädda sandstränderna från kusterosion.

Nämnda personer

Annie Lööf

Tidigare partiledare Centerpartiet, före detta riksdagsledamot och näringsminister
Jur. kand (Lunds uni., 2011)

Jonas Sjöstedt

Toppkandidat (V) Europaparlamentsvalet, tidigare partiledare Vänsterpartiet
Gymnasieutbildning

Peter Hultqvist

Ordförande försvarsutskottet (S)
Gymnasieutbildning (Soltorgsskolan och Hagaskolan, Borlänge)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00