Överblick: Uppsving för S och M och halv miljard till medier

ÖVERBLICK. S och M går starkt framåt i opinionen. Myndighet vill utreda förbud mot att ta droger. Trubbel i försvarspolitiken och stödpaket till medier. Läs Altingets överblick.

I Aftonbladet/Demoskops mätning fortsätter Socialdemokraternas opinionsmässiga framgångssaga. Partiet ökar till 30,1 procent. Det är S högsta stöd i mätningen sedan oktober år 2017.

– Min tolkning är att det finns ett starkt stöd för Sveriges och regeringens sätt att hantera krisen, säger Lena Rådström Baastad, partisekreterare (S), till Aftonbladet.

Samtidigt ökar också Moderaterna, till 20,7 procent, och får sitt bästa resultat i mätningen sedan våren år 2018.

Tuffast går det för Liberalerna som bara får 2,7 procent. Det är partiets lägsta stöd någonsin i Demoskops 30-åriga mäthistoria.

Även Miljöpartiet ligger under riksdagsspärren.

Stöd till medier

Januaripartierna kommer med ytterligare stöd till krisande medier. Totalt rör det sig om 500 miljoner kronor, skriver Svenska dagbladet.

– I dessa tider är efterfrågan på nyheter kanske större än någonsin. Alla vill veta hur pandemin utvecklar sig, vilka beslut som har tagits och vad det här kan få för konsekvenser. Samtidigt som vi är i den paradoxala situationen att mediernas intäkter har rasat eftersom annonsmarknaden i princip har kollapsat, säger kulturminister Amanda Lind (MP).

Även statlig finansierade kulturinstitutioner ska få pengar. Där rör det sig om stöd på 319 miljoner kronor.

Myndighet vill utreda droger

Folkhälsomyndigheten vill att förbudet mot eget bruk av droger ska utredas, rapporterar SVT. Men socialminister Lena Hallengren (S) säger blankt nej.

– Jag ändrar inte uppfattning för att Folkhälsomyndigheten kommer med det här förslaget, säger hon.

Försvarsproblem

Kostnaden för försvaret är dyrare än beräknat, vilket ställer till problem för Försvarsberedningen, skriver DN.

Om en vecka ska beredningen enas om de stora dragen i totalförsvarsbeslutet för perioden 2021-2025. Men nu kommer uppgifter om att kostnaderna för försvaret kommer att öka med totalt 15 miljarder till och med år 2030. Framför allt rör det sig om dyrare materiel och underrättelseverksamhet.

– Med de nya kostnaderna är risken att endast 30-40 procent av beredningens förslag kan genomföras fram till 2025 – om det inte skjuts till mer pengar, säger en källa till DN.

Ny LO-ordförande?

I mitten av juni ska LO välja ny ordförande som ska efterträda Karl-Petter Thorwaldsson. Huvudkandidater är Susanna Gideonsson, ordförande i Handels, och Johan Lindholm, ordförande i Byggnads, enligt SVT.

Hittills är det bara Gideonsson som offentligt har sagt att hon ställer upp. Men SVT skriver att de fått uppgifter om att även Johan Lindholm ska ha meddelat sin kandidatur internt.

Forrige artikel Ali Esbati (V): Ali Esbati (V): "Coronakrisen visar det vi länge pekat på" Næste artikel Corona: Se Folkhälsomyndighetens dagliga pressträff här (8 maj)  Corona: Se Folkhälsomyndighetens dagliga pressträff här (8 maj)