Överblick: Tung måndag för regeringen och coronakris för pensioner och jobb

ÖVERBLICK. Kritiken hårdnar mot regeringens krishantering. Coronakrisen slår mot både pensioner och jobb. Tillväxtverket börjar med oanmälda kontroller på företag. Läs Altingets överblick.

Måndagen börjar motigt i Rosenbad. En redan hårt kritiserad las-utredning lämnas i eftermiddag till arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S). Arbetsmarknadens parter vill hellre förhandla själva, men Liberalernas arbetsmarknadspolitiska talesperson Gulan Avci säger i Sveriges Radio att utredningen omgående ska skickas ut på remiss. 

Borgfreden död och begraven

Borgfreden i Coronakrisen är definitivt över. Redan förra veckan tilltog kritiken från oppositionspartierna och under helgen och morgonen har vindstyrkan ökat. Regeringens politik är ”otydlig och otillräcklig”, säger V-ledaren Jonas Sjöstedt i Expressen och under morgonen sade Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni i SVT att det politiska ledarskapet saknas.

Coronakrisen decimerar pensioner och jobb

De ekonomiska effekterna av coronakrisen fortsätter att göra sig påminda. Inkomstpensionen väntas minska under nästa år.

– Coronakrisen har gjort att inkomstutvecklingen i Sverige är i princip noll. Det kommer leda till en nedräkning med 1,5 procent, enligt vår senaste prognos, säger Ole Settergren, analyschef på Pensionsmyndigheten till SVT.

Ekot rapporterar också att bilmarknaden bromsar in. Enligt Bil Sweden har nyregistreringarna av personbilar i maj minskat med 50 procent och för lätta lastbilar 51 procent. Samtidigt hotas 1 000 tjänster på Scania i Södertälje och Scanias vd talar om en "övertalighet på 5 000 personer", skriver bland annat TT/GP.

Överraskningsbesök vässar tillsynen

Från i dag har Tillväxtverket rätt att göra oanmälda besök på företag som uppbär stöd för korttidspermitteringar, skriver Dagens Nyheter.

– Det blir ett av flera verktyg som vi har och ett absolut viktigt verktyg, säger Richard Källstrand, chef för avdelningen för kontroll på verket.

Redan nu har 400 tips om misstänkt fusk lämnats över till polisen. 

Forrige artikel Moderaterna har regeringen under lupp – ställer klart flest frågor till statsråden Moderaterna har regeringen under lupp – ställer klart flest frågor till statsråden Næste artikel Corona: Myndigheternas dagliga pressträff om pandemin (1 juni) Corona: Myndigheternas dagliga pressträff om pandemin (1 juni)
Överblick: V framåt i opinionen och S tog hjälp av SD

Överblick: V framåt i opinionen och S tog hjälp av SD

ÖVERBLICK. Jonas Sjöstedt (V) lämnar efter sig ett bra opinionsläge för Vänsterpartiet. Flera oppositionspartier vill att stödet till riskgrupper förlängs. Olle Vikmång (S), bror till statsministerns högra hand, kan ta över i Norrköping. Och i Sala fick S igenom sin budget med hjälp av SD. Läs Altingets överblick.

SD-ledamöter: Regeringen utarmar det kommunala självstyret

SD-ledamöter: Regeringen utarmar det kommunala självstyret

DEBATT. Det är hög tid att öka folkets makt genom folkinitiativ, i stället för att utarma det kommunala självstyret som regeringen envisas med. Ju mer tondöv politiken är, desto viktigare blir folkinitiativ. Det skriver Staffan Eklöf och Fredrik Lindahl (SD).