Överblick: Trängselskatten kan slopas och nya restriktioner för äldre på gång

ÖVERBLICK. Infrastrukturministern ska samtala med Region Stockholm och Göteborg om argumenten för en tillfällig slopad trängselskatt. FHM planerar att höja åldersgränsen för isolering. MSB vill utöka testning av fler samhällsviktiga grupper. Läs Altingets överblick.

Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Flera partier har krävt en tillfällig slopad trängselskatt med anledning av corona. Nu öppnar infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) upp för samtal med företrädare från berörda regioner. Det skriver TT/Omni.

Argumentet för en tillfälligt pausad trängselskatt är bland annat att exempelvis vårdpersonal inte ska straffas ekonomiskt om de väljer att ta bilen i stället för att åka kollektivt. 

MSB: Fler måste testas

MSB vill att testningen av corona trappas upp och har uppdaterat prioriteringslistan över vilka samhällsviktiga grupper som ska testas för covid-19. Det rapporterar Ekot.

Tidigare prioriterades vårdpersonal samt patienter med covid-19 symtom, men enligt MSB:s nya prioritering ska nu fler omfattas.

– Det är tre olika prioriteringsgrunder. Dels nyckelpersoner inom samhällsviktig verksamhet som väldigt många är beroende av, exempelvis drift av elnät eller telekommunikation. Dels nyckelpersoner inom verksamhet som är ett stöd för sjukvården, säger Svante Werger, strategisk rådgivare hos MSB, till kanalen.

De nya prioriteringarna innefattar också samhällsviktiga verksamheter som kommer i kontakt med mycket människor, där tester kan förebygga smittspridning. Exempelvis inom Kriminalvården eller Migrationsverkets förvar.

Restriktioner för äldre kan ändras

Statsepidemiolog Anders Tegnell säger till DN att restriktionerna för äldre kan komma att ändras i veckan. Folkhälsomyndigheten planerar för att höja åldersgränsen för isolering.

– Någon typ av förändring ser det ut att bli. Vi får se om vi kan rucka på den här 70-årsgränsen, säger statsepidemiolog Anders Tegnell till tidningen.

Även den före detta statsepidemiologen Johan Giesecke tror på lättade restriktioner. Det säger han i en intervju i SVT Morgonstudion.

– Friska 70-åringar och lite äldre ska inte behöva sitta instängda som man gjort hittills, säger Johan Giesecke.

Pressbrief om begravningar

Klockan 13.00 i dag, måndag, kommer kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP) hålla en pressbrief om Sveriges begravningsverksamhet med anledning av coronaviruset.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00