Överblick: Sverige kan tvingas till EU-kompromiss och L historiskt svaga

ÖVERBLICK. Liberalerna får inte ens 3 procent i ny opinionsmätning. Det är det sämsta resultatet för partiet i mätningen någonsin. Säpo vill se lagändringar för att stoppa extremister från att driva skolor. Sverige kan tvingas ge upp tuff EU-linje. Läs Altingets överblick.

EU-kommissionen står i begrepp att presentera sin ekonomiska krisplan. I den spås kommissionens ordförande Ursula von der Leyen presentera ett förslag på en återhämtningsfond. Tanken är att medlemsländer som drabbats värst ekonomiskt av coronakrisen ska kunna få lån via EU-kommissionen.

Knäckfrågan är om "lånen" ska betalas tillbaka eller inte. Länderna i syd vill se direkt stöd medan Sverige tillsammans med tre andra länder hittills har hållit hårt fast vid linjen att det ska vara skarpa återbetalningskrav. Men EU-minister Hans Dahlgren tror att Sverige kan tvingas släppa den linjen, skriver DN.

– Jag kan säga så här att för att det ska bli ett beslut måste vi uppnå konsensus. Och då måste det till kompromisser. Men exakt vad Sverige kan kompromissa om tänker jag inte säga nu, säger han till tidningen.

Extremister driver skolor

Ett tiotal skolor och förskolor i Sverige drivs av personer med koppling till våldsbejakande extremism, rapporterar Sveriges radio. Det är Säpo som kommit fram till siffran och menar att det behövs lagändringar.

– I grunden så behövs det ett regelverk som gör att varken våldsbejakande extremister eller andra antidemokratiska organisationer får bedriva skolverksamhet. Skattemedel ska inte gå till att bedriva skolor som inte vilar på en demokratisk värdegrund, säger Johan Olsson, operativ chef hos Säkerhetspolisen.

L illa ute

Liberalernas kräftgång i opinionen fortsätter. Den här gången är det i DN/Ipsos mätning som partiet bara får 3 procent av stödet. Siffran är dessutom avrundad uppåt.

Resultatet är det sämsta för L i mätningen någonsin. En delförklaring till nedgången kan vara SvD:s avslöjande om Liberalernas kopplingar till lobbyister, tror Ipsos opinionsanalytiker Nicklas Källebring.

– Det har demobiliserat de egna väljarna. En del har gått till sofflocket men det finns också ett flöde till Moderaterna, säger han till DN.

Forrige artikel Gd slutar och blir chef på Skolinspektionen Gd slutar och blir chef på Skolinspektionen Næste artikel Corona: Myndigheternas dagliga pressträff om pandemin (27 maj) Corona: Myndigheternas dagliga pressträff om pandemin (27 maj)