Överblick: Statsministern stänger dörren för V och Ukraina kan få nytt miljardstöd

Ukraina kan få nytt miljardstöd på sin självständighetsdag. Statsministern vill inte se V i sin regering. Expert varnar för att extremister och jihadister kan infiltrera Försvarsmakten. Politikermötet i Göteborg får hjälp av Säpo efter dådet i Almedalen. 

Förstörda ryska militärfordon har radats upp i Kyiv för firandet av Ukrainas självständighetsdag.
Förstörda ryska militärfordon har radats upp i Kyiv för firandet av Ukrainas självständighetsdag.Foto: AP Photo/Evgeniy Maloletka/TT
Josefin Lingström

183 dagar efter den ryska invasion av Ukraina inleddes, firar i dag Ukraina sin självständighetsdag. Men myndigheterna har förbjudit allmänna sammankomster i huvudstaden och varnat för att Ryssland kan planera attacker mot staden, rapporterar The Guardian/Omni.

Samtidigt uppger källor för AP att USA under dagen kommer meddela ett nytt miljardstöd till Ukraina. Det sägs uppgå till tre miljarder dollar och ska hjälpa Ukrainas försvarsposition långsiktigt.

Stänger dörren för V

När statsminister Magdalena Andersson frågades ut i SVT fick hon frågan om vilka partier som kan ingå i hennes regering. Där var svaret C, MP och L. Däremot säger Andersson nej till Vänsterpartiet.

– Jag är skeptisk till det, inte minst under sommaren har de viftat med PKK-flaggor, det är inget som bygger regeringsduglighet i mina ögon, säger hon i partiledarutfrågningen.

V-ledaren Nooshi Dadgostar, som har krävt en plats i en S-regeringen, kommenterar Anderssons besked i TV4:s Nyhetsmorgon:

– Det skickar väl en signal till väljarna också att det finns en risk förstås att vi återigen får en regering som utgår från januariavtalet med marknadshyror och försämrad anställningstrygghet.

Varnar för infiltrering

S föreslår att antalet värnpliktiga ska öka från beslutade 8 000 per år till 10 000 per år, rapporterar SR. Framför allt ska armén stärkas upp med personal.

Samtidigt varnar militära underrättelse- och säkerhetstjänsten Must för att när försvaret växer ökar risken för infiltrering. Must varnar för att extremister, högerextrema och jihadister ska försöka infiltrera Försvarsmakten för att få vapen- och stridsutbildning.

– Därför är det viktigt att det finns kontrollmekanismer på plats för att gallra bort de här personerna, säger terrorexperten Hans Brun till SR.

Politikermöte

Imorgon startar Frihamnsdagarna i Göteborg. Inspirerat av Järvaveckan och i viss mån Almedalen, men för västkusten. Ministrar, partiledare och civilsamhällesorganisationer bland andra kommer besöka evenemanget. Frihamnsdagarna arrangeras för andra året i rad, men säkerheten har i år fått skruvas upp för arrangemanget.

– Både utifrån att det kommer riksdagspolitiker och utifrån det som hände i Almedalen. Så vi har tagit höjd för detta och har en särskild säkerhetsgrupp. Vi har fått mycket stöd från staden, länsstyrelsen, regionen, Polisen och Säpo, säger arrangören Ali Tabrizi till Altinget Civilsamhälle.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00