Överblick: Statsministern duckar media och Arbetsmiljöverket JO-anmäls

ÖVERBLICK. Arbetsmiljöverket JO-anmäls av facket efter "myndighetsskandalen". Statsministern otillgänglig för ansvarsutkrävande intervjuer enligt sex av åtta riksmedier. Kommunal anser att timvikarier inom äldreomsorgen i Stockholm lett till smittspridning. Läs Altingets överblick.

Foto: Jessica Gow/TT

Fackförbundet Kommunal JO-anmäler Arbetsmiljöverket, som efter samtal med SKR tonat ned tidigare beslut om krav på munskydd inom äldrevården. Det skriver SVT.

– Jag hade aldrig i min vildaste fantasi trott att en myndighet skulle agera på det här sättet. När arbetsgivarna ropar så springer man i deras ledband, säger Tobias Baudin, förbundsordförande Kommunal, till SVT.

Kommunal anser att myndigheten har agerat partiskt genom att bland annat "samråda enbart med arbetsgivarorganisationen SKR" samt "genom sitt agerande förbrukat sitt förtroende som oberoende och opartisk myndighet".

Statsministern svårfångad

Sex av åtta riksmedier anser att statsminister Stefan Löfven (S) inte är tillräckligt tillgänglig för ansvarsutkrävande intervjuer. Det visar en kartläggning som P1-morgon har gjort.

– Jag tror inte att det är särskilt konstigt egentligen. Jag tror inte att det finns något land någonstans på den här jorden där alla journalister, på alla redaktioner, känner att man har fått precis så mycket Stefan Löfven i sina kanaler och intervjuer som man hade velat, säger Gösta Brunnander, pressekreterare åt Löfven, i P1.

Kritiken om att Löfven är otillgänglig för media gäller både innan och under coronakrisen. 

Timvikarier bakom smittspridning

Inom äldreomsorgen i Stockholm arbetar en hög andel timvikarier. Enligt fackförbundet Kommunal har den stora ruljansen på personal bidragit till smittspridning av covid-19, rapporterar Ekot.

– Det är väldigt mycket olika människor i verksamheten som kanske arbetar på olika ställen och det i sin tur leder till smittspridning, säger Ulf Bjerregaard som arbetar för fackförbundet Kommunal i Stockholm, till Ekot.

Extrapersonal trots permitteringar

Trots att ordinarie personal har permitterats nyanställs timvikarier. Det rapporterar Ekot.

– I stället för att höja sysselsättningsgraden på befintlig personal som är permitterad så plockar arbetsgivaren in ny personal, alltså extrapersonal som är inne och arbetar i stället, säger Malin Ackholt, förbundsordförande på Hotell- och Restaurangfacket, till kanalen.

Nu kräver flera fackförbund att reglerna för korttidspermittering tydliggörs vad gäller extrapersonal.

HBTQ-personers arbetsmiljö kartläggs

Myndigheten för arbetsmiljökunskap ska kartlägga HBTQ-personers arbetsmiljö, med särskilt fokus på transpersoner.

– Det har gått över femton år sedan någon större undersökning av HBTQ-personers arbetsmiljö genomfördes. Vi behöver mer kunskap om hur situationen i arbetslivet ser ut för HBTQ-personer och särskilt för transpersoner, säger jämställdhetsminister Åsa Lindhagen (MP) i ett pressmeddelande.

I tidigare undersökningar har det framkommit att HBTQ-personer har sämre arbetsmiljö än andra.

Uppdraget ska delredovisas den 30 juni 2021 och slutredovisas den 30 juni 2022.

Transport av skyddsutrustning

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) ska vid behov bistå regioner, kommuner, företag och andra aktörer med transporter och logistik gällande skyddsutrustning under covid-19. Det skriver regeringen i ett pressmeddelande.

Nämnda personer

Stefan Löfven

Styrelseordförande Sipri, styrelseordförande Olof Palmes minnesfond, styrelseledamot Stiftelsen Harald Edelstam
Svetsare (AMU i Kramfors)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00