Överblick: Skuggbudgetar och krav på vaccin för vårdanställda

L och KD presenterar sina skuggbudgetar. M och L vill att vaccination mot covid-19 ska kunna vara ett krav på nyanställda inom vården. Nedlagd förundersökning mot Hanif Bali. Göteborgsbombaren ännu på fri fot och Säpochefen varnar för breddad hotbild mot Sverige.

Foto: Jonas Ekströmer/TT
Anders Gustafsson

Under förmiddagen presenterar Kristdemokraterna (KD) och Liberalerna (L) sina respektive budgetmotioner för 2022. KD har redan aviserat en satsning på 23 miljarder för att förebygga och bekämpa kriminalitet.

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni skriver på Aftonbladet debatt att hennes parti satsar på svenska språket i budgeten. Språk- och samhällskunskapstest som krav för medborgarskap, obligatorisk språkförskola och en stärkt ställning för svenska språket i skolan är tre av förslagen. I ett pressmeddelande skriver de att de satsar 14 miljarder mer än regeringen på skolan. De förslår att lärare som undervisar i utsatta områden ska få höjd lön redan under nästa år. 

(L) har sedan tidigare berättat att budgeten innehåller en trygghetssatsning till rättsväsendets myndigheter. 

Vaccinkrav i vården

Moderaterna (M) och L vill att arbetsgivaren ska kunna ställa krav på att nyanställda i vården ska vara vaccinerade mot covid-19, enligt SR Ekot.

– Det är rimligt att man är vaccinerad om man söker anställning för att vårda de mest sjuka och sköra och äldre, säger Camilla Walterson Grönvall, socialpolitisk talesperson för Moderaterna.

Socialminister Lena Hallengren menar att vaccinationskrav är en senare fråga, och att man först bör se till att de som redan jobbar i vården vaccinerar sig.

– Den som arbetar inom vård och omsorg och i patientnära relationer ska ju vara vaccinerad, det är arbetsgivarnas ansvar att se till att det blir så, säger Hallengren.

Breddad hotbild

Säpochefen Charlotte von Essen tillträder i dag formellt sitt uppdrag, efter att i fyra år ha varit biträdande Säpochef. I en intervju med TT varnar hon för den breddade hotbilden mot Sverige. Främmande makt – oftast i form av Kina, Ryssland eller Iran – visar intresse för mycket mer än bara försvarsverksamhet. De riktar också in sig på forskning och utveckling, det politiska beslutsfattandet, det finansiella systemet och vår demokrati.

– Till det kommer att främmande makt också använder sig av fler verktyg än tidigare. Det här traditionella, att personer värvas, det gäller fortfarande. Men också teknikutvecklingen används – cyberangrepp och cyberspionage – och påverkansoperationer, strategiska uppköp. Och det här är aktiviteter som pågår här och nu, säger Charlotte von Essen.

Fortfarande på fri fot

Polisens massiva jakt på den 55-årige man som misstänks vara skyldig till sprängdåden i Göteborg har ännu inte lett till hans gripande.

Nedlagd förundersökning mot Bali

Förundersökningen mot Moderaternas riksdagsledamot Hanif Bali läggs ned, skriver Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande, enligt Omni. Bali misstänktes för utnyttjande av barn för sexuell posering, men enligt Chefsåklagare Maria Sterup rör det sig inte om nakenbilder.

– Jag anser inte att de aktuella bilderna utgör sexuell posering och därför har jag i dag lagt ner förundersökningen, säger Sterup i pressmeddelandet.

Skåningar tjuvåker

Under pandemin har tjuvåkandet i Skånetrafiken tredubblats. Nu vill de öppna framdörrarna igen snarast, skriver Sydsvenskan.

Oanvända vaccindoser

Dagens Nyheter har gjort en kartläggning som visar att Sverige köper mer vaccin än vi använder. Skillnaden mellan inköpta och använda vaccindoser är tre miljoner

– Vi når snart nivån att vi måste börja stoppa inflödet av vaccindoser, säger vaccinsamordnare Richard Bergström till tidningen.

Vill ha fler fristäder

I ett tvärpolitiskt upprop efterlyser 18 kommun- och regionpolitiker fler fristäder som ger temporärt skydd åt författare, journalister, musiker, akademiker och andra kulturarbetare. Uppropet är publicerat på Dagens samhälles debattsida. 

Nämnda personer

Charlotte von Essen

Säkerhetspolischef Säkerhetspolisen
Jur. kand, socionom

Lena Hallengren

Gruppledare Socialdemokraterna
Lärare (Högskolan i Kalmar 1996)

Nyamko Sabuni

Tidigare partiledare Liberalerna, före detta integrations- och jämställdhetsminister
Studier i migrationspolitik, juridik och mediekommunikation

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00