Överblick: SD petar två kandidater och M ger nya förslag om Vattenfall

SD petar två kandidater dagar innan valet. Nästa finansminister får stora utmaningar på sitt bord. L gör valspurtskampanj. M gör ett av sina sista utspel innan valet.

Foto: Fredrik Sandberg/TT
Josefin Lingström

Enligt data från DN/Ipsos så har L-väljare gått till Centerpartiet efter att Liberalerna öppnat för SD. Det pågår en valspurtskampanj för att vinna tillbaka röster. Men ett missnöje pyr inom det egna partiet.

– Det är för att inte riskera världens baksmälla på måndag, vi har ju börjat trilla ner mot spärren igen, säger en centralt placerad L-källa till DN.

Två kandidater petas innan valet

Med bara dagar kvar till valet har SD i Region Stockholm petat två av toppnamnen på listan i regionvalet. Samtidigt pågår ärenden om uteslutning om de två kandidaterna, Göran Ek och Mari Malm. Båda kandidaterna motsätter sig petningen.

– Vi har blivit av med våra mejladresser och vi finns inte med i styrelserna vi har suttit i, säger Mari Malm till Expressen.

SD:s medlemsutskott vill inte kommentera detaljerna i ärendet.

5 utmaningar för nästa finansminister

Nästa finansminister har flera stora utmaningar framför sig, enligt TT. Nyhetsbyrån listar fyra frågor som kommer stå i fokus. Det är den väntande lågkonjunkturen där det blir en balansgång mellan politiska åtgärder för att stärka skyddsnätet och att inte elda på inflationen ännu mer.

Inflationen listas som den andra punkten. Den tredje är arbetskraftsbristen, trots en arbetslöshet på 7,4 procent. Den fjärde punkten är bostadsbristen. Den sista punkten, men inte den minsta, är energikrisen.

Ett av de sista utspelen

Moderaterna gör ett av de sista utspelen innan valet. De vill att det högkostnadsskydd för elpriser som de tidigare föreslagit också ska kunna betalas ut retroaktivt. Det gör att hushåll och företag ska kunna kompenseras från augusti i år, skriver M i ett pressmeddelande.

Om de kommer i regeringsställning efter valet så kommer de fatta beslut direkt om att Vattenfall omedelbart ska påbörja arbetet med att bygga nya Ringhals 5 och 6.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00