Överblick: SD-ledamot jämför vaccinet med ”giftspruta” och ny utredning för sjukpenning

SD-ledamot kallar vaccinet för en ”giftspruta”. Ann Linde på besök i Israel och Palestina. Kriminalvården flög fel person till Irak. Bulletin anställer trippelmördare. Ny utredning ska se över sjukpenningsystemet.

Sverigedemokraternas riksdagsledamot Roger Richtoff jämför vaccinet mot covid-19 med en ”giftspruta” i ett Facebook-inlägg.
Sverigedemokraternas riksdagsledamot Roger Richtoff jämför vaccinet mot covid-19 med en ”giftspruta” i ett Facebook-inlägg.Foto: Jonas Ekströmer/TT
Axel Hyttnäs Telin

Utrikesminister Ann Linde (S) är på officiellt besök i Israel och Palestina. För Sverige är besöket i Israel det första på tio år. Linde tog på måndagen upp behovet av en tvåstatslösning när hon träffade Israels utrikesminister Yair Lapid, skriver TT.

I dag, tisdag, träffar Linde Palestinas president Mahmud Abbas, utrikesminister Riyad al-Maliki och premiärminister Mohammad Shtayyeh i Västbanken.

SD-ledamot: Vaccinet en ”giftspruta”

I en lokal Facebook-grupp har SD-riksdagsledamoten Roger Richthoff jämfört vaccinet mot covid-19 med en ”giftspruta”. Det var P4 Sörmland först att rapportera om.

På Facebook skriver Richthoff: ”I dag kan många barn bli så påverkade att de aningslöst tar en första giftspruta mot covid-19”.

– Jag ville ju spetsa till det lite grann, främst med anledning till att man vet ju inte riktigt hur den här verkan kommer ske, säger Richthoff till P4 Sörmland.

I ett mejl till Dagens Nyheter kallar Sverigedemokraternas vice gruppledare i riksdagen, Mattias Bäckström Johansson, att ordvalet både var ”polariserande, onödigt och dumt”.

Fel person flögs till Bagdad

Kriminalvården flög fel person till Bagdad i Irak, rapporterar SVT. Personen hämtades upp från Migrationsverkets förvar i Märsta i juni. Att det var fel person upptäcktes först när planet landat i Irak.

Orsaken till felet var enligt Kriminalvårdens incidentrapport bristande identitetskontroll. Händelsen har polisanmälts som misstänkt tjänstefel.

Utredning ska se över sjukpenningsystemet

I en presskonferens på förmiddagen presenterade socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) och kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP) en ny utredning av sjukpenninggrundande inkomst. Särskild utredare är Calle Nathanson, vd för Folkets hus och parker.

Utredningen ska bland annat se till att den som frilansar, är projektanställd, eller har flera arbetsgivare ska få det tydligare i vad som krävs för att få sjukpenning.

– Om samhället förändras och anställningsformer inte ser ut som de gjorde i går, då är det faktiskt tid att se över det, säger särskild utredare Calle Nathanson.

Bulletin anställer trippelmördare

I går kunde Expressen avslöja att tidningen Bulletin tagit in den dömde trippelmördaren Ricard Nilsson för att göra internutredningar av tidningens medarbetare. Nilsson dömdes för att ha mördat tre män 1999, och under de senaste 20 åren har han suttit i fängelse.

– Han har avtjänat sitt straff och vad jag vet är han inte misstänkt för något. Ska vi straffa honom flera gånger menar du? säger Bulletins vd Jannik Svensson till Expressen.

I tidningen Arbetet skriver Vänsterpartiets tidigare partiledare Jonas Sjöstedt att Bulletin är ”journalistikens motsvarighet till en dokusåpa som går över styr”.

”Jag vet inte vad vi som är på vänsterkanten hade förväntat oss, men inte riktigt det här. Många trodde nog att Bulletin ändå skulle försöka formulera en intellektuell överbyggnad till det blåbruna projektet”, skriver Sjöstedt.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00