Överblick: SD betalar bensin för logga på epa-traktorer och regeringen vill frikoppla elpriset

Regeringen vill frikoppla elpriset från skenande gaspriser. L öppnar för lottning till friskolor. S kritiseras för pressträff om SD. Ungdomar får bensin i utbyte mot partilogotyp på sin epa-traktor.

Statsminister Magdalena Andersson och energiminister Khashayar Farmanbar presenterar hur prismodellen för el bör föändras.
Statsminister Magdalena Andersson och energiminister Khashayar Farmanbar presenterar hur prismodellen för el bör föändras.Foto: Anders Wiklund/TT
Josefin Lingström

Under morgonen höll S en pressträff om hur SD som parti utgör ”ett säkerhets- och utrikespolitiskt hot” om de kom till makten efter valet. Försvarsminister Peter Hultqvist säger att Sverige måste bedriva en ansvarsfull och trovärdig och säkerhetsmässigt solid politik och att här är SD opålitliga.

– De har utsett företrädare som ertappats med att ha besvärande kopplingar till både odemokratiska ledare, högerpopulistiska organisationer och Ryssland och auktoritära stater, säger han under pressträffen enligt DN.

S-pressträffen har mött stor kritik från SD-företrädare.

”S har alltså en pressträff för att ”informera” om oppositionen. Man tror knappt att det är sant. Partiet som gjort Sverige mer sårbart än någonsin, som formligen plågar befolkningen med skatter och hutlösa el- och bränslepriser, som avslöjats vara nedlusat av islamister, från ungdomsförbund upp till partistyrelse och ministernivå”, skriver Åkesson till DN.

Öppnar för lottning

I SVT:s partiledarutfrågning öppnar L:s Johan Pehrson för att lottning ska kunna användas vid antagning till friskolor.

– Om man har gjort alla de här andra kriterierna, man har delat upp några enligt närhet och några enligt integration och så har man några kvar. Då är det rimligt med lottning som en sista åtgärd, det är svårt att tänka sig något annat urvalskriterium.

SD-reklam mot bensinpengar

I Ånge kommun köper Sverigedemokraterna bränsle för 200 kronor till ungdomar med epa-traktorer, om de i gengäld klistrar fast partiets logotype på sin epa-traktor.

Stig Malmberg, ordförande för SD i Ånge, säger att det är politiken som lockar ungdomarna och att ”man sätter inte på en blomma bara för att man får lite bensin heller, det är jag alldeles övertygad om”, rapporterar P4 Västernorrland.

Frikopplade priser

Vid en pressträff berättar statsminister Magdalena Andersson att regeringen vill agera på EU-nivå för att frikoppla gaspriset från elprismodellen, så de inte följer varandra. Något S menar kan halvera dagens elpriser.

Första steget är att regeringen ska förankra förslaget i riksdagen, sedan kan regeringen lägga fram det för EU nästa fredag. Enligt Omni, tittar redan EU-kommissionen på om prismodellen ska ses över.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00