Överblick: Riskgrupper erbjuds femte dos och Sverige får kravlista av Turkiet

Regeringen rekommenderar femte vaccindos mot covid-19. WHO kräver inget vaccin för apkoppor. Turkiets regering publicerar kravlista på Sverige för Natomedlemskap. Johan Pehrson avslöjas som delägare i vaktbolag. Vargstammen ska kraftigt minskas enligt regeringen. 

En femte dos rekommenderas till alla i riskgrupp och över 65 i höst. Resterande erbjuds en fjärde, men inget som regeringen kommer sätta som rekommendation. 
En femte dos rekommenderas till alla i riskgrupp och över 65 i höst. Resterande erbjuds en fjärde, men inget som regeringen kommer sätta som rekommendation.  Foto: Lars Schröder/TT

Socialminister Lena Hallengren och Folkhälsomyndighetens generalsekreterare Karin Tegmark Wisell hade en gemensam pressträff under morgonen. Där meddelades att en femte vaccindos mot covid-19 rekommenderas för alla personer över 65 och i riskgrupp. 

Från 1 september börjar rekommendationerna gälla, men Folkhälsomyndigheten tror inte det kommer vara nödvändigt med nya restriktioner till höst. Resterande vuxna erbjuds om de önskar en fjärde dos. 

– Vi tror att covid-19 kommer att spridas på liknande sätt som influensan har gjort. Men det är förutsatt att det inte kommer nya varianter, säger Karin Tegmark Wisell under en pressträff.

Apkoppor kräver inget vaccin

Något som däremot inte kräver vaccin enligt världshälsoorganisationen WHO är sjukdomen apkoppor som spritt sig i Europa den senaste tiden. Enligt SR säger WHO att det räcker med god hygien och säkert sex för att begränsa smittspridningen. 

I går uppgavs det att 67 personer i Europa har viruset. En minskning från vad som tidigare rapporterats. Folkhälsomyndigheten har tidigare klassat sjukdomen som allmänfarlig, vilket Altinget rapporterat om.

Turkiets kravlista på Sverige

För att Turkiet ska släppa in Sverige i Nato, så vill de se ett större samarbete mot terrorism. Detta rapporterar TT som ett av kraven i Turkiets nypublicerade kravlista för att godkänna Sveriges Natoansökan. 

Som president Erdogan sagt tidigare så vill de se ett avslut i samarbetet mellan Sverige och kurdiska milisen i Syrien YPG, och EU-terrorklassade PKK. Sverige nekar till att ha samarbete, framför allt med PKK. 

”Olof Palmes regering var den första efter Turkiet att terrorklassa PKK redan 1984” skriver utrikesminister Ann Linde på Twitter för att markera mot Turkiet som enligt henne håller på med desinformation. 

L-ledaren delägare i vaktbolag

Aftonbladet avslöjar att Liberalernas partiledare Johan Pehrson äger tio procent i företaget KB18 Företagsförädling. Företaget äger ett antal bolag, bland annat vaktbolaget Securus som erbjuder tjänster inkluderande ordningsvakter. 

I Januariavtalet var L med och drev igenom en statlig utredning om ordningsvakternas roll och utredning kom fram till att det behövs fler. Securus årsredovisning ser positivt på lagändringarna som förenklat för privata företag att komplettera trygghetsarbetet som annars görs av myndigheter. 

– Johan Pehrson är delägare i bolaget, men inget annat. Han har sedan han lämnade sina uppdrag hos oss fokuserat på att skapa värden i riksdagen snarare än i KB18, säger Salomon Bekele, styrelseordförande i KB18 till Aftonbladet. 

Regeringen vill minska vargstammen

Skandinaviska vargstammen ligger på 480 individer, varutav 400 befinner sig i Sverige. Enligt SVT så vill regeringen nu minska den siffran kraftigt, ett beslut som kommer ungefär en vecka efter att riksdagen tagit beslut om att minska vargstammen till 170 individer. 

I morgon beslutar regeringen om Naturvårdsverket ska få utreda vargstammen igen. Landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg vill inte sätta ett exakt antal på hur många vargar som ska finnas i Sverige. I stället pekar hon på att Sverige ska följa EU:s art- och habitatdirektiv. 

– Vi ser att vargstammen ökar varje år och vi vill se om vi med det här kan nå ner till riksdagens mål. Nu kan vi se att konfliktnivån har ökat och acceptansen minskat, säger Anna-Caren Sätherberg till SVT.


Politik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget