Överblick: Resandet ökar i förtid och narkotikan flödar in i Sverige

Folket slappnar av, men trycket på intensivvården är fortsatt högt. Svårt att lösa sommarbemanningen i vården. Narkotikan flödar in och den svenska narkotikadödligheten är högst i Europa, men justitieministern vill inte utreda avkriminalisering. Och så föreslås tioårig grundskola och EU-ministern ska ha konferens i ett år.  

Morgan Johansson (S) vill inte följa Portugals eller Norges exempel vad gäller narkotikapolitiken. Avkriminalisering skulle normalisera droganvändningen, menar han.
Morgan Johansson (S) vill inte följa Portugals eller Norges exempel vad gäller narkotikapolitiken. Avkriminalisering skulle normalisera droganvändningen, menar han.Foto: Claudio Bresciani/TT
Sanna Rayman

Svenska folket har börjat släppa på vaksamheten, redan innan smittotalen gått ner. Det visar åtminstone Folkhälsomyndighetens senaste rapport, som bygger på data från Telia och Google och som visar att resandet har ökat kraftigt och studsat tillbaka till nivåer som liknar dem i oktober 2020. Det skriver Svenska Dagbladet.

Överläkaren Johan Styrud på Danderyds sjukhus oroas.

– Vi ser inte att det lättar. Trycket på intensivvården och intermediärvården är fortsatt väldigt ansträngt här i Stockholm, säger han i SvD.

Socialminister Lena Hallengren medverkade i helgen i Ekots lördagsintervju och sade då att det fortfarande är osäkert om regeringen verkligen kommer att kunna tillåta upp till 500 personer på kultur- och sportevenemang.

Ambitionen är att detta ska bli möjligt från 17:e maj, men eftersom spridningen fortsatt är alltför hög tvekar regeringen, förklarade Hallengren.

Tungt personalläge i vården föder idéer

För personalen i sjuk- och intensivvården är läget alltjämt tungt och i takt med att sommaren närmar sig blir bemanningsfrågan allt svårare att reda ut på flera håll.

Ystad kommun ”erbjuder nu 20 000 kronor som engångsbelopp till sjuksköterskor som endast tar ut tio semesterdagar i sommar”, rapporterar P4 Malmöhus.

Även i Västra Götaland har man svårigheter att få ihop sommarledigheterna och på Sahlgrenska konstaterades häromveckan att målet att alla ska få fyra veckors sammanhängande ledighet inte kan nås. I sitt förslag till budget lägger regionens styre Grönblå samverkan nu öronmärkta pengar för en idé om att inrätta en ”ett slags reservstyrka till intensivvården som jämförs med deltidsbrandmän, ”borgarbrandkåren”.” Det skriver Dagens Nyheter.

– Grundidén är att vi skaffar oss en kader av hyggligt välutbildade personer för att gå in i iva-vård, men som inte förväntas tjänstgöra på iva till vardags, säger regionstyrelsens ordförande Johnny Magnusson (M) till DN.

Narkotikan flödar in, politiken ligger fast

Narkotikasmuggligen till Sverige har kartlagts i en ny rapport från polisens nationella operativa avdelning, Noa, rapporterar SVT.

Enligt SVT skriver Noa i rapporten att narkotikasmugglingen ”bedrivs i en närmast industriell skala” och att det förs in betydligt mer än vad man tidigare trott, så mycket som 150 ton årligen.

I Agenda på söndagen sändes ett inslag om Portugals erfarenheter av att avkriminalisera droger samt även ett inslag om den svenska narkotikapolitiken över tid. I Norge vill den borgerliga regeringen nu reformera sin drogpolitik och vill följa i Portugals fotspår och byta straff mot vård. I Sverige, som har den högsta narkotikadödligheten i Europa, höjs också allt fler röster för liknande, rapporterar SVT. 

Riksdagens socialutskott röstade 2020 för att den svenska narkotikalagstiftningen skulle utvärderas. Detta vill regeringen dock inte göra, vilket även går på tvärs med ett förslag från Folkhälsomyndigheten om att utreda förbudet mot narkotikabruk.

Justitieminister Morgan Johansson (S) säger i Agenda att ”avkriminalisering skulle normalisera droganvändningen”.

– Det skulle vara en enorm gåva till de kriminella gängen, säger han.

DN Debatt idag får justitieministern eldunderstöd av organisationen Narkotikapolitiskt center, som skriver att legalisering ökar narkotikakonsumtionen, åtminstone enligt organisationens egen rapport som synar legaliseringen av cannabis i fyra delstater i USA.

Ettårig EU-konferens och tioårig grundskola föreslås

EU-minister Hans Dahlgren (S) lanserar i dag konferensen om Europas framtid, en konferens som ska pågå i ett år och syftar till att nå ut brett i hela samhället med en dialog om EU-frågor. I ett pressmeddelande skriver regeringen att ”ambitionen är att även engagera grupper som vanligtvis inte deltar i dialogen om EU-frågor samt särskilt inrikta sig på unga.”

Regeringens särskilda utredare Eva Durhan lämnar idag över Utredningen om en tioårig grundskola till utbildningsminister Anna Ekström. I uppdraget har ingått att föreslå hur en tioårig grundskola kan bli verklighet genom att förskoleklassen görs om till årskurs ett. Ambitionen är mer undervisning och viljan att utöka skolgången med ett år gäller även grundsärskolan, specialskolan och sameskolan. Överlämningen sker vid en pressträff klockan 14.00 i eftermiddag.

Nämnda personer

Morgan Johansson

Vice ordförande i utrikesutskottet (S)
Fil. kand i statsvetenskap (Lunds uni., 1993)

Hans Dahlgren

Huvudsekreterare Socialdemokraternas partiprogram
Civilekonom (Handelshögskolan i Stockholm, 1971)

Anna Ekström

Ordförande Rörelsefolkhögskolornas intresseorganisation (Rio), styrelseordförande Umeå universitet, ordförande ABF Stockholm, ordförande folkhögskolan Biskops arnö.
Jur. kand (Stockholms uni., 1988)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00