Överblick: Regeringskris och Merkel träffar Macron

ÖVERBLICK. Stormigt i Miljöpartiet sedan S sagt sig redo att köra över MP i migrationsfrågan. Ernkrans och regeringen storsatsar på utbildningsplatser för att möta coronaarbetslöshet. Merkel och Macron träffas och Tyskland tar snart över EU-ordförandeskap. Missa inte DigitAlmedalen, Futurions digitala Almedalsvecka i samarbete med Altinget. 

Regeringens hållbarhet prövas

Det har stormat kring Miljöpartiet under helgen och nyckelord har på flera sätt varit hållbarhet. Det är relationen i den rödgröna regeringen som prövas sedan Socialdemokraterna i fredags lät förstå att man är redo att köra över MP till förmån för hållbar migration. Utöver asylfrågorna knakar det även på andra hållbarhetsområden nära Miljöpartiets hjärta, som Preemraffinaderiet i Lysekil och en eventuell utbyggnad av Arlanda, skriver Expressen

I dag på morgonen förklarade Isabella Lövin i P1 i Sveriges Radio att det för MP är uteslutet med ett volymmål i flyktingmottagandet. Hon ville inte svara rakt på frågan om lämnar regeringen i den händelse att S gör upp med de borgerliga partierna, men sade:

– Självklart kan vi inte sitta i en regering där olika partier tar olika beslut.

Merkel och Macron i möte

På onsdag tar Tyskland över som ordförandeland i EU, och det i en tid då mycket står på spel. Oenigheten har varit stor kring coronastöden och EU:s nästa långtidsbudget och förhoppningen nu står till toppmötet i Bryssel 17-18 juli, rapporterar Svenska Dagbladet/TT.

Redan ikväll hålls dock ett möte mellan Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Frankrikes president Emmanuel Macron på slottet Meseberg utanför Berlin. För Sveriges del innebär det antagligen att Merkel och Macron pratar ihop sig för att få igenom det räddningspaket som Stefan Löfven och Sverige inte vill ha, skriver Therese Larsson Hultin i SvD

Altinget på DigitAlmedalen

Under det som skulle varit Almedalsveckan samarbetar Altinget med Futurion i satsningen DigitAlmedalen och medverkar i och samtalsleder webbinarier och andra relevanta samtal.

Temat under måndagen är Värderingar och välfärd och inom ramen för detta leder Altingets arbetsmarknadsredaktör Marie Lundahl ett webbinarium om Ungas syn på framtidens arbetsliv och Altingets chefredaktör Sanna Rayman håller i ett samtal om Framtidens välfärd. Medverkande under dagen bland andra: Lars Trägårdh, historieprofessor, Rebecka Prentell, Vårdförbundet, Katarina Graffman fil.dr, Annika Wallenskog chefsekonom på SKR, Veronica Magnusson, förbundsordförande i Vision, Mårten Blix, välfärdsforskare och många fler.

Se sändningarna live eller i efterhand samt läs hela programmet här

Regeringen rustar universiteten

Arbetslösheten ökar i coronakrisens spår och trycket förväntas bli högt hos utbildningsanordnare under hösten. Matilda Ernkrans, minister för högre utbildning och forskning, höll på förmiddagen en pressträff om hur regeringen ska rusta universitet och högskolor med fler platser för att möta behoven. 

Regeringen satsar på omkring 12 000 fler högskoleplatser i år, och fördubblar satsningen på bristyrken. Till hösten kommer det finnas 2 600 längre utbildningar i bristyrken som lärare, sjuksköterskor och vissa tekniska utbildningar.

– Vi möter upp med fler platser på längre utbildningar, kortare utbildningar och vidareutbildningar, sa Matilda Ernkrans vid pressträffen. 

Ministern meddelade även att regeringen ger Universitetskanslersämbetet i uppdrag att följa upp konsekvenser för högskolans verksamhet med anledning av de beslut som fattats och de insatser som gjorts i samband med coronaepidemin.

Forrige artikel Miljöpartiet balanserar på spärren – har missat europeisk grön våg Miljöpartiet balanserar på spärren – har missat europeisk grön våg Næste artikel DigitAlmedalen 30 juni: Automatisering & Arbetsmarknadsoro DigitAlmedalen 30 juni: Automatisering & Arbetsmarknadsoro
Överblick: Myndighet i stabsläge och NMR förbjuds

Överblick: Myndighet i stabsläge och NMR förbjuds

ÖVERBLICK. Organisationen NMR förbjuds i Finland. Statliga rymdbolaget avslutar allt samarbete med Kina. Myndighet går upp i stabsläge för att klara grunduppdraget. Läs Altingets överblick.

Inte en krona extra till fjällnära skog

Inte en krona extra till fjällnära skog

BUDGET. Utgifterna för intrångsersättning till skogsägare med fjällnära skog kommer att öka kraftigt nästa år, men Skogsstyrelsen får inte mer pengar från regeringen – och har inte heller bett om det.

– Vi kunde ha skickat in en hemställan om fjällnära skog, det kunde vi ha gjort. Nu har vi inte gjort det, säger generaldirektör Herman Sundqvist.