Överblick: Regeringen vill stoppa hamstring och BNP-ras att vänta

ÖVERBLICK. Det blir förbjudet att köpa medicin för mer än tre månader framåt. Konjunkturinstitutet spår en nedgång av BNP per capita på fyra procent under 2020. Ensamkommande i knipa på grund av coronakrisen. Läs Altingets överblick.

Socialminister Lena Hallengren (S).
Socialminister Lena Hallengren (S).Foto: Pontus Lundahl/TT
Johan Manell

Socialminister Lena Hallengren (S) meddelade på en pressträff på onsdagen att människor förbjuds köpa medicin för mer än tre månader framåt, rapporterar bland andra SVT.

– Vi har inte brist på läkemedel, men om alla hämtar ut sin årsförbrukning blir det tomt på hyllorna i apoteken. Om alla däremot hämtar för tre månader i taget hinner lagren fyllas på, säger Hallengren.

Beslutet trädde ikraft vid midnatt.

BNP-ras

Sveriges BNP per capita kommer att sjunka med fyra procent under året tror Konjunkturinstitutet.

"Covid-19-pandemin kommer att drabba den svenska ekonomin hårt. Hur hårt är i nuläget mycket svårt att säga, men en synnerligen djup lågkonjunktur står nu för dörren.", skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

Felicia Åkerman på Dagens industri menar att prognosen ger skäl för riksbanken att återgå till minusränta.

"Riksbanken har varit tydlig med att räntan ska ligga kvar på noll med argumentet att en viruskris inte bekämpas med räntevapnet. När den akuta fasen gått över kommer dock Stefan Ingves och kollegorna behöva fokusera på inflationen igen. Då lär diskussionen om nollräntan åter komma upp på bordet.", skriver hon.

Krav på pengar till hushållen

Andreas Wallström, tillförordnad chefsekonom på Swedbank tycker att regeringen ska ge ut 10 000 kronor i månaden till varje person för att få igång ekonomin när coronakrisen är över, rapporterar DN.

– Vi har så oerhört starka statsfinanser i Sverige. Vi skulle kunna gå ut med stora och breda stimulanser. Vi startar med sex månader, säger han till tidningen.

Ensamkommande i knipa

Coronakrisen slår mot ensamkommande, rapporterar P4 Göteborg

Det kan vara svårt för gruppen att genomföra sina gymnasiestudier på distans. Organisation Agape, som jobbar med att hjälpa ensamkommande, tar upp skolmaten och brist på wifi som två konkreta problem.

Det finns ett krav på de ensamkommande som fick stanna i Sverige tack vare gymnasieamnestin, att klara sina studier. Sen gäller det för dem att hitta en anställning inom ett halvår. Vilket kan bli tufft eftersom de flesta får sina jobb inom hotell- och restaurangbranschen som nu går på knäna.

– Jag hoppas att man slopar sista klausulen i gymnasielagstiftningen att få en anställning som är hållbar över två år eller tillsvidareanställning. Den måste bara bort, säger Matilda Brinck-Larsen, verksamhetsansvarig Agape.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00