Överblick: Regeringen släpper Pisa-dokumenten och fler vittnar om Attendo

Regeringen släpper dokument som visar att utbildningsdepartementet hade vetskap om att exkluderingsnivån var för hög på Pisa-provet. Fler anställda på Attendo berättar om repressalier efter att ha slagit larm om missförhållanden. Opinionsläget ljusnar för KD och familjen Hjörne, delägare i Göteborgs-Posten, säljer efter nästan 100 år. 

Foto: Fredrik Sandberg/TT
Rebecka Prahl

Fler anställda på vårdföretaget Attendo kliver efter Ekots granskning fram och berättar om repressalier som de utsatts för efter att ha slagit larm om missförhållanden i äldrevården, rapporterar Sveriges Radio.

Under 2018 slog en tidigare anställd larm om brister i vården, men blev då polisanmäld för förtal av Attendos verksamhetschef. Anmälan lades ned när man konstaterade att Attendos agerande stred mot meddelarskyddet.

Också fackliga representanter menar att det inte är ovanligt att anställda som påtalat brister får repressalier från Attendo.

– Det sker alldeles för ofta, det är ingen engångsföreteelse. Om man framför åsikter så kan det resultera i att jag blir inkallad till chefen, att jag blir kallad för illojal, att jag kanske inte bör jobba på den här arbetsplatsen om jag tycker så här. Då kan man bli hotad med att ”du får dåliga referenser om du talar om det här utanför Attendo”, säger Susanne Augustsson som företräder Vårdförbundet till SR.

Regeringen släpper Pisa-dokumenten

Regeringen har i dag beslutat att offentliggöra dokument som visar att utbildningsdepartementet hade information om att antalet exkluderade elever var för högt redan i samband med att resultatet på provet publicerades, skriver SVT.

”Exkluderingsgraden är för hög givet den invandring vi haft året/-n upp till att PISA genomfördes våren 2018.”, står det i ett PM som skrevs på utbildningsdepartementet den 4 december 2019. 

De skriver också att:

”En möjlig förklaring till detta resultat skulle kunna vara att en omotiverat hög andel av de här eleverna lyftes ut ur urvalsramen och exkluderades i PISA 2018”.

– Den analys som gjordes på departementet pekade bland annat på att exkluderingsgraden verkade vara för hög givet de senaste årens invandring, men att de övergripande slutsatserna som drogs om resultaten ändå kvarstod. Skolverket har därefter gång på gång varit tydliga med att PISA-studien genomförts på ett korrekt sätt och att det inte fanns skäl att ifrågasätta resultaten, säger utbildningsminister Anna Ekström (S) till SVT.

KD kan andas ut

SVT/Novus senaste mätning visar att stödet för Kristdemokraterna har ökat. Partiet har gått upp med 1,1 procentenheter, skriver SVT.

Partisekreterare Peter Kullgren (KD) tror att partiets ställningstagande inom vårdpolitiken kan vara bidragande.

– När vi pratar om vår politik och säger att det är dags att lägga ned regionerna och att staten i stället tar över ansvaret för sjukvården, för att vi ska få en jämlik vård i Sverige, då ger det resultat. Väljarna håller med oss. Det är oerhört viktigt för oss att få ordning på svensk sjukvård och det är det som jag tror ger resultat i den här typen av mätningar, säger Kristdemokraternas partisekreterare Peter Kullgren till SVT.

Liberalernas nya linje där man ställer sig bakom ett borgerligt samarbete även om det skulle innebära stöd från Sverigedemokraterna verkar inte ha gett effekt. Partiet ligger kvar på 2,9 procent.

GP till salu

Familjen Hjörne, som varit delägare i Göteborgs-Posten i nästan hundra år, säljer nu sitt sista innehav, skriver Dagens Nyheter.

Polaris Media, NWT och VK Media köper ut övriga ägare och blir ensamma kvar som ägare till Göteborgs-Postens moderbolag Stampen media.

Presskonferens

Klockan 13 i dag håller socialminister Lena Hallengren (S) en pressträff tillsammans med Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson. Bland annat kommer nya scenarier för smittspridningens utveckling de kommande tre månaderna presenteras.

Klockan 14 håller Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap gemensam pressträff om pandemiläget. Altinget sänder den live här.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00