Överblick: Prov ställs in och Hallengren får utvärdering i knät

ÖVERBLICK. Nationella proven i vår ställs in. Socialminister Lena Hallengren (S) får i dag ta emot coronakommissionens redovisning om hanteringen av pandemin. Ytterligare IS-återvändare gripen. Läs Altingets nyhetsöverblick.

Skolverkets generaldirektör Peter Fredriksson och utbildningsminister Anna Ekström (S) under morgonens pressträff om de nationella proven.
Skolverkets generaldirektör Peter Fredriksson och utbildningsminister Anna Ekström (S) under morgonens pressträff om de nationella proven.Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet
Josefin Lingström

Skolverket har beslutat att ställa in de nationella proven i vår. Ett undantag görs för proven i årskurs tre i grundskolan. Dessa prov görs inte på en bestämd dag, utan under en längre period. Men att ställa in övriga prov kommer att ge eleverna mer undervisningstid och minskar arbetsbördan för vissa lärare, enligt Skolverket.

– De nationella proven är ett viktigt inslag i den svenska skolan. Ett genomförande kräver dock att eleverna inför proven har fått en likvärdig undervisning och att skolor, lärare och elever har möjlighet att göra proven på ett likvärdigt sätt. Skolverket bedömer att inget av dessa krav går att uppfylla, säger generaldirektör Peter Fredriksson i ett pressmeddelande.

Dyrare handel utan avtal

Förhandlingarna mellan EU och Storbritannien för brexit fortsätter, trots att den utsatta tidsfristen har löpt ut. Nu rapporterar Dagens nyheter om vissa framsteg i förhandlingarna. Det handlar om att Storbritannien accepterat EU:s krav om att unionen ska kunna införa ensidiga motåtgärder, exempelvis strafftullar.

Men även om parterna kommer överens om ett avtal, är det osäkert att det hinner godkännas av alla medlemsländer före årsskiftet. En talesperson för den brittiska regeringen meddelar att det sannolikt blir en avtalslös brexit. Vilket kommer att göra handeln dyrare och krångligare.

IS-återvändare

Ytterligare en IS-återvändare har anhållits vid ankomsten till Sverige. Det rör sig om en 48-årig kvinna som hade med sig två barn hem till Sverige. Hon greps på Arlanda flygplats. Kvinnan reste tillsammans med fem barn till Syrien år 2011. Där ska hon ha gift sig och fått ytterligare barn.

Sedan tidigare har tre kvinnor som anslutit sig till IS och återvänt till Sverige delgivits misstanke om brott. Det rapporterar SVD/TT.

Löfven om regeringens hantering

I en intervju med Aftonbladet säger statsminister Stefan Löfven att han ännu inte vill utvärdera hur regeringen hanterat coronapandemin. Han vill vänta tills pandemin är över och på coronakommissionens utlåtande innan han uttalar sig.

– Jag vill vänta på helhetsbilden. Vissa slutsatser om var vi kunde ha varit bättre har redan dragits. Ta äldreomsorgen till exempel, där behöver vi göra mer och där skjuter vi till extra i nästa budget. Vi genomför också utbildningssatsningar, säger Löfven.

Statsministern bedömer att vården behöver få mer resurser för att klara det tuffa läget just nu och för att klara vårdskulden efter pandemin. Myndigheterna ska arbeta i tät dialog med regeringen och regionerna för att få det att fungera under julhelgen, enligt Löfven.

– Vi har alla ett ansvar, det är inte så att regionerna får klara sig bäst de vill. Vår skyldighet är att se till att medborgarna i vårt land får den vård de behöver vid det tillfället de behöver, säger han till Aftonbladet.

Coronakommissionen

I eftermiddag klockan 15 överlämnar coronakommissionen sin första delredovisning till socialminister Lena Hallengren (S) vid en digital pressträff. Första delen avser smittspridningen inom vård och omsorg av äldre. Resultaten från kommissionen ska diskuteras i riksdagen under de kommande dagarna.

– Jag förväntar mig att vi får någon slags tidslinje när olika saker hänt under pandemin och vilka slutsatser man kan dra av det, säger socialutskottets ordförande Acko Ankarberg Johansson (KD) till Altinget.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00