Överblick: Omröstning om Löfven – fortsatt strid mellan C och MP

Stefan Löfven väntas få förnyat förtroende som statsminister. Centern och Miljöpartiet bråkar om skog och strand. Politiker har försökt styra museer. Läs Altingets överblick.

Stefan Löfven ser ut att bli statsminister igen. Men det väntar en tuff budgethöst för honom.
Stefan Löfven ser ut att bli statsminister igen. Men det väntar en tuff budgethöst för honom.Foto: Stefan Jerrevång/ TT
Johan Manell

Efter turbulens de senaste veckorna tyder det mesta på att Stefan Löfven (S) kan återväljas som statsminister i dag klockan 14. Det krävs att inte 175 ledamöter röstar emot honom.

– Det är mycket som står på spel, säger talman Andreas Norlén till SVT.

Vild förhandling

Efter att ha säkrat stöd från Centerpartiet och Vänsterpartiet behövdes också att den politiska vilden Amineh Kakabaveh var med på tåget. Det löste regeringen efter förhandlingar med henne. Totalt rör det sig om nio punkter. Bland annat kommer Socialdemokraterna att lägga en gemensam motion med Kakabaveh om stopp för vinstjakt i välfärden och en gemensam motion om förbud mot religiösa friskolor och förskolor, rapporterar TT/Omni.

Moderat budgetvarning 

En som är missnöjd med att Löfven ser ut att få riksdagens förtroende är Moderaternas partiledare Ulf Kristersson.

– En regering som är så svag att den nyinröstade statsministern hotar med att avgå innan han ens har tillträtt om han inte får igenom sin egen budget. Det finns ju goda skäl att tro att han inte får det. Därför att det kräver att Centerpartiet och Vänsterpartiet budgetsmarbetar, säger han till Sveriges radio.

Skog och strand

Just att få igenom budgeten kommer att bli en utmaning för Löfven senare i höst. Redan nu har han också en uppgift att försöka hålla både Miljöpartiet och Centerpartiet på gott humör. Trots att dessa partier bråkar om både stranden och skogen, vilket bland annat DN skriver om.

För att släppa fram Löfven har Centerpartiet ställt krav på ett mer flexibelt strandskydd och stärkt äganderätt för skogsägare. Centern menar att det är i linje med januariavtalet.

– På den punkten var det ju i princip bara C:s formuleringar. Däremot har de korta meningarna om att tillsätta utredningar nu mynnat ut i tusentals sidor, som kräver nya övervägningar och ställningstaganden. Där får varje parti göra sina tolkningar, säger Peter Helander (C), partiets skogsförhandlare till DN.

Miljöpartiet håller inte med.

– Gällande skogen har de, väldigt förenklat, bara behållit sina formuleringar från januariavtalet och utelämnat våra. Och gällande strandskyddet vill C att det bara är förslagen från den utredningen som ska genomföras, en utredning vi hade flera invändningar mot, säger Maria Gardfjell (MP), miljö- och landsbygdspolitisk talesperson.

Museer otillåtet styrda

I en enkät från Sveriges museer svarar var fjärde museum att politiker eller tjänstemän vid något tillfälle försökt att påverka innehåll i utställningar eller på annat sätt försökt påverka museiverksamheten trots att museilagen förbjuder det. Det skriver Kulturnyheterna.

– Det är så klart väldigt allvarligt att det är så många som upplever både direkt och indirekt påverkan på innehållet, säger kulturminister Amanda Lind (MP).

Nämnda personer

Ulf Kristersson

Statsminister (M), partiledare Moderaterna
Ekonom (Uppsala uni., 1988)

Maria Gardfjell

Tidigare riksdagsledamot (MP)
Biolog

Stefan Löfven

Styrelseordförande Sipri, styrelseordförande Olof Palmes minnesfond, styrelseledamot Stiftelsen Harald Edelstam
Svetsare (AMU i Kramfors)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00