Överblick: Ny partisekreterare i KD och kultursektorn vill ha elprisstöd

Sjukskrivningarna för stress ökar. KD presenterar ny partisekreterare. Kultursektorn vill ta del av högkostnadsskydd mot höga elpriser. Miljöminister Pourmokhtari till Luxemburg. Och i Göteborg kan man få köra värmeverk på olja, men de kan inte producera nationellt. 

Foto: Fredrik Sandberg/TT
Sanna Rayman

I Aftonbladet skrev företrädare för kulturliv och civilsamhälle nyligen om hur sektorn riskerar att hamna i kläm när den ställs mot näringslivets och hushållets intressen i vinter. ”Vi ser en storm framför oss”, skriver debattörerna och önskar av regeringen att också civilsamhällets organisationer ska ”omfattas av motsvarande elprisgarantier som utlovas för privatkonsumenter och näringsliv”.

När Altinget intervjuade kulturminister Parisa Liljestrand (M) om just detta i förra veckan kunde hon inte ge några tydliga svar om huruvida högkostnadsskyddet mot elkostnader skulle nå även kultur- och civilsamhälleslivet, men konstaterade att hon var medveten om svårigheterna framåt.

– Det är en sektor som redan under pandemin drabbades av utmaningar och det blir inte lättare nu. Så vi behöver titta på möjligheterna att stärka upp hela kultursektorn så att den kan fortsätta att blomstra, sade Liljestrand då. 

Sjukskrivningar ökar

Omni rapporterar om ett larm från Försäkringskassan kring ökade sjukskrivningar på grund av psykisk ohälsa. I ett pressmeddelande skriver myndigheten att de stressrelaterade sjukskrivningarna nu ökar igen efter att ha minskat under perioden med pandemirestriktioner. Antalet personer med stressrelaterade diagnoser har ökat med 13 procent mellan juli 2019 och juli 2022. 79 procent av fallen är kvinnor.

Göteborgs värmeverk kan få gå på olja i vinter

Göteborgs-Posten skriver om Göteborgs värmeverk Rya kraftvärmeverk och Rosenlundsverket, reservanläggningar för fjärrvärme som i vanliga fall går på naturgas, men som nu förbereds för att eventuellt gå på olja i vinter. Detta med anledning av läget i omvärlden.

Att verken i fråga skulle användas som nationella elproducenter åt Svenska kraftnät, i samband med deras regeringsuppdrag att hitta källor till planerbar el som kan stärka elproduktionen är dock inte aktuellt, enligt Göteborg Energis Daniel Eklund, som är verksamhetsansvarig för drift och säkerhet.

– Vi har inte tillåtelse att köra Rya och producera el utifrån ett kommersiellt perspektiv. Utan vi har ett miljötillstånd som baseras på att förse göteborgarna med värme, säger han till GP.

Håll ögonen på

Klockan 11.45 håller Kristdemokraternas Ebba Busch en pressträff och meddelar då vem som blir ny partisekreterare. (Det är nu klart, läs mer om nya partisekreteraren här, red. anm.) 

Justitieminister Gunnar Strömmer tar klockan elva idag emot delbetänkandet Utökade möjligheter att använda preventiva tvångsmedel från särskilda utredaren Inger Söderholm. Pressträffen kan följas här.

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari deltar under dagen i miljörådsmötet i Luxemburg, då miljö- och klimatministrarna ska komma överens om gemensamma ståndpunkter till klimattoppmötet COP27, som hålls i Egypten i november.

Även energiminister Ebba Busch ska till Luxemburg, dock först imorgon, då hon deltar i möte med EU:s energiministrar.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00