Överblick: Ny bottennotering för S och Stefan Persson slutar hos HM

ÖVERBLICK. Väljare flyr från S till SD och V visar en ny mätning. Stefan Persson lämnar HM och Greta Thunberg varumärkesskyddar sitt namn.

Stefan Persson avgår som ordförande för HM.
Stefan Persson avgår som ordförande för HM.Foto: Janerik Henriksson/TT

Den senaste opinionsmätningen från SVT/Novus visar på ett historiskt lågt stöd för Socialdemokraterna. Sedan januariavtalet slöts har partiet tappat över sju procentenheter, främst till V och SD. Hela 490 000 väljare har lämnat partiet.

– 150 000 S-väljare har gått till Vänsterpartiet, 110 000 har gått till Sverigedemokraterna, så deras framgångar beror till stor del på Socialdemokraternas förluster, säger Torbjörn Sjöström, vd för Novus, till SVT.

Löfvens Socialdemokraterna innehar nu bara drygt 24 procent av väljarstödet.

Stefan Persson slutar hos HM

Efter mer än 20 år som styrelseordförande för HM väljer Stefan Persson att lämna sin post. Han kommer inte att ställa upp för omval vid bolagets årsstämma i maj, rapporterar Dagens industri. I stället föreslår han att HM:s vd Karl-Johan Persson tar över. 

– Det är en naturlig förändring att jag efter mer än 20 år som ordförande lämnar över till Karl-Johan som varit vd i drygt 10 år. Jag kommer att vara en precis lika engagerad ägare som tidigare men utifrån en annan position än den jag har i dag, säger Stefan Persson i ett pressmeddelande.

Redan i dag tar Helena Helmersson över efter Karl-Johan Persson som vd, efter beslut från styrelsen.

Dinamarca (V) vill inte bli ny partiledare

I ett Facebook-inlägg skriver Rossana Dinamarca (V) att hon inte kommer att kandidera till partiledarposten efter Sjöstedt. Sist Vänsterpartiet valde ny partiledare var det mellan dessa två valet stod. Jonas Sjöstedt gick då vinnande ur striden men nu väljer Dinamarca att inte ställa upp på nytt, skriver Svenska Dagbladet.

”De senaste dagarna har jag återigen känt av det hårda klimatet som rådde internt inför förra partiledarvalet. Det kommer jag inte utsätta mig för igen”, skriver Dinamarca på torsdagsmorgonen i ett Facebook-inlägg.

Rossanna Dinamarca (V) har kritiserat sitt parti och januariöverenskommelsen för att ha släppt fram SD. Hon vill även att Vänsterpartiet ska inta en radikalare ställning i politiken.

Greta Thunberg patentskyddar sitt namn

”Fridays for future” och ”Skolstrejk för klimatet” blir varumärkesskyddat, liksom Greta Thunbergs namn. Anledningen är att Thunberg har tröttnat på att de används i kommersiella syften, skriver Dagens nyheter.

”Folk försöker felaktigt framställa sig som mina representanter, för att få möjlighet att kommunicera med högt uppsatta politiker, medier, artister med mera. Var medvetna om att detta sker och var extremt misstänksamma om du kontaktas av någon som påstår sig vara jag eller representera mig”, skriver Thunberg på Instagram.

Ingen mer bensinreklam

Den brittiska tidningen The Guardian väljer att sluta med bensinreklam. De kommer inte längre att ta in annonser från gas- och oljeföretag. The Guardian blir därmed det första stora globala mediehus att neka annonser från företag som utvinner fossila bränslen.

Nämnda personer

Greta Thunberg

Klimataktivist
Pågående universitetsstudier

Rossana Dinamarca

Tidigare riksdagsledamot (V)
Juriststudent, journalistik (Strömbäcks folkhögskola 1996)

Stefan Löfven

Styrelseordförande Sipri, styrelseordförande Olof Palmes minnesfond, styrelseledamot Stiftelsen Harald Edelstam
Svetsare (AMU i Kramfors)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00