Överblick: Naturskyddsföreningen vill pröva Kallakbeslut i domstol och Macron mister majoritet

Sista veckan i riksdagen och på onsdag väntas budgetomröstning. Franska parlamentsvalet resulterade i förlorad majoritet för Macron. Naturskyddsföreningen vill se rättslig prövning av regeringens gruvbesked.

”Den eventuella prövningen lägger jag mig som näringsminister naturligtvis inte i” sade Karl-Petter Thorwaldsson (S) när Jåhkågasska sameby tidigare i juni ansökte om att ta regeringens gruvbeslut till domstol.
”Den eventuella prövningen lägger jag mig som näringsminister naturligtvis inte i” sade Karl-Petter Thorwaldsson (S) när Jåhkågasska sameby tidigare i juni ansökte om att ta regeringens gruvbeslut till domstol. Foto: Lars Schröder/TT
Miranda Olsson

På onsdagen är det sommaravslutning i riksdagen och de ledamöter som inte ställer upp för omval tackas av. Men först ska riksdagen fatta beslut om vårändringsbudgeten efter att oppositionens förslag röstades ned i förra veckans omröstning.

I dag sammanträder finansutskottet för beredning av den extraändringsbudget som finansminister Mikael Damberg lämnade innan helgen.

– Det är samma vårändringsbudget men med tillägget om den kompromiss om förbättringar för pensionärer som jag bedömer har en majoritet i Sveriges riksdag bakom sig, sade Damberg då.

För att budgeten ska röstas igenom på onsdag krävs än en gång att även Amineh Kakabaveh stödjer regeringens förslag.

Franska valet: Macron mister majoritet

Frankrikes president Emmanuel Macrons koalition förlorar den absoluta majoriteten i parlamentet efter att helgens val avslutats. I stället är det Marine Le Pens Nationell samling och en vänsterkoalition ledd av Jean-Luc Mélenchon som gått starkt framåt, skriver Svenska Dagbladet.

– Vi har nått vårt mål, att göra Emmanuel Macron till minoritetspresident utan kontroll över makten, sade Marine Le Pen, partiledare för Nationell samling, på partiets valvaka.

Presidentens koalition fick 245 platser i nationalförsamlingen. 289 platser krävs för majoritet.

I Frankrike hålls val till parlamentet vart femte år, efter presidentvalet, och de kommande åren kan bli svåra för president Macron då oppositionen får större inflytande över landets politik. Resultatet i valet kan även få stor betydelse för vem som blir Frankrikes nästa premiärminister, då denna traditionellt utses från majoritetsblocket.

Även Naturskyddsföreningen vill att domstol prövar Kallakbeslut

Tidigare i juni meddelade Jåhkågasska sameby att de ansöker om en rättslig prövning av regeringens beslut om planerna för en järnmalmsgruva i Kallak.

På måndagen gick även Naturskyddsföreningen ut med att de vill ta ärendet till Högsta förvaltningsdomstolen, rapporterar Sveriges radio.

– Regeringens beslut om bearbetningskoncession för gruvan i Gállok är inte förenlig med miljöbalkens krav, säger Karin Lexén, generalsekreterare på Naturskyddsföreningen, i ett pressmeddelande.

Ansökningarna om rättsprövning kommer som svar på regeringens klartecken till projektet, som inte kan överklagas. Jåhkågasska samebyn vill att Högsta förvaltningsdomstolen ska pröva hela hanteringen av ärendet, och att regeringens beslut inte ska gälla förrän domstolen sagt sitt.

Bolaget Jokkmokk Iron Mines AB uppgav i förra veckan att de kommer att fortsätta med sina planer för gruvan.

Nämnda personer

Mikael Damberg

Riksdagsledamot (S), vice ordförande i finansutskottet
Förvaltningslinjen (Stockholms uni., 2000)

Amineh Kakabaveh

Ordförande Vhek, tidigare riksdagsledamot (-)
fil. mag i socialt arbete (Stockholms uni. 2005)

Karin Lexén

Generalsekreterare Naturskyddsföreningen

E-post Politik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget