Överblick: Munskydd på ovaccinerade politiker och myndighetschefer utköpta efter sexlek

Flera SD-toppar i säkerhetsbolag som skyddar regeringen. Riksdagen uppmanar ovaccinerade ledamöter att ha munskydd. Myndighetschefer köps ut efter sexlek. Nya regler för offentlig upphandling.

Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Josefin Lingström

Riksdagsförvaltningen har nu beslutat om att ovaccinerade riksdagsledamöter uppmanas ha andningsskydd i riksdagen vid voteringar. Skydden kommer att vara utplacerade utanför plenisalen för alla ledamöter som vill använda ett sådant. De fyra ledamöterna som tidigare visat sig vara ovaccinerade tillhör SD:s riksdagsgrupp.

– Jag tycker att det är onödigt att måla upp de vaccinerade mot de ovaccinerade och göra en politisk poäng av det. Det finns ju en poäng att minska smittspridningen, inte minst för de ovaccinerades skull. Det tycker alla. Jag kommer tala med min grupp om frågan och formulera det mer som att alla som vill är välkomna att ta ett andningsskydd, säger SD:s gruppledare Henrik Vinge till DN.

Nya regler

Regeringen skickar nu ut nya lagförslag om offentlig upphandling på remiss. Offentliga sektorn upphandlar varje år till ett värde av 800 miljarder kronor och de nya förslagen innebär en skyldighet att ta hänsyn till miljö, hälsa, djuromsorg samt sociala och arbetsrättsliga aspekter vid upphandling.

SD-toppar i säkerhetsbolag

Företaget Avarn security har flera högt uppsatta Sverigedemokrater som anställda, visar en granskning från tidningen ETC. Avarns konsult har även haft ett eget tjänsterum i SD:s riksdagslokaler och vissa av bolagets ordningsvakter uppvisar högerextremism och poserar med automatvapen.

Kommande vecka ska Avarns skyddsvakter börja vakta regeringen och statsminister Stefan Löfven.

Köps ut efter sexlek

Två chefer vid Pensionsmyndigheten ska under en konferens ha anordnat en lek med sexfrågor. Medarbetarna skulle bland annat fått frågor om vilka kollegor de skulle vilja ha sex med. Nu köps cheferna ut från sina tjänster på olika orter i södra Sverige, rapporterar P4 Kronoberg.

– Det är stötande och oacceptabelt. Det ska inte förekomma – då har man förbrukat sitt förtroende för att arbeta som chef på den här myndigheten. 

Sista frågestunden

I eftermiddag kommer Stefan Löfven (S) göra sitt sista framträdande i statsministerns frågestund i riksdagens kammare. Det är då sista chansen för ledamöterna att ställa frågor direkt i kammaren till statsministern. Se den här.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00