Överblick: MP kräver lag om kärnvapen och Strandhäll tar emot jätteutredning

MP kräver lag som hindrar att kärnvapen förs in i Sverige, när Natoansökan nu lämnas in. L klättrar uppåt i opinionen. Miljöminister Annika Strandhäll tar emot en av de största utredningarna under mandatperioden. 

Foto: Lars Schröder/TT
Josefin Lingström

Under morgonen har Sveriges Natoambassadör Axel Wernhoff och hans finländske kollega Klaus Korhonen lämnat in de ansökningsbrev till Nato som undertecknats av ländernas utrikesministrar. Något som skedde under en ceremoni i Natos högkvarter i Bryssel tillsammans med generalsekreteraren Jens Stoltenberg, skriver SVT.  

MP kräver lag

Samtidigt kräver MP att riksdagen antar en ny lag som förbjuder kärnvapen i Sverige. Förbudet ska också gälla införsel av kärnvapen, exempelvis vid flottbesök eller då allierade färdas genom svenskt territorium.

Statsministern har meddelat att Sverige, precis som Norge och Danmark, ska deklarera att de inte vill ha kärnvapen eller Natobaser i Sverige. Men det räcker inte, säger MP-ledaren Märta Stenevi som vill ha nationell lagstiftning.

– Den lagstiftningen gäller över Natos stadgar, säger hon till TT.

L går uppåt

Liberalerna klättrar uppåt i opinionsmätningarna och går om MP som ligger i botten. Det visar Omnipoll, en sammanvägning av samtliga opinionsmätningar.

Statsvetaren Jenny Madestam säger till Omni att den nya partiledaren Johan Pehrson kommer få exponering i valrörelsen trots att partiet har en bit kvar till spärren.

– Så det är inte kört för Liberalerna, absolut inte, säger hon.

Utredning till Strandhäll

Under förmiddagen har utredaren Anders Danielsson lämnat över Klimaträttsutredningen till klimat- och miljöminister Annika Strandhäll. Det är en av de större utredningarna under mandatperioden. Den har sett över hur lagstiftningen ska underlätta för klimatmålen att kunna nås.

Utredningen har bland annat sett över hur byggandet av elnät underlättas och hur samhället blir mer transporteffektivt. Utredningen anser att det måste bli lättare att gå, cykla eller åka kommunalt, särskilt i stora städer. Kommunerna behöver dessutom bli bättre på att planera för detta.

– Köpcentrum till exempel, där man måste ha bil för att åka och handla på ett rationellt sätt, där har vi byggt fel, anser Anders Roth, sekreterare i utredningen, till SVT.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00