Överblick: Ministrar frågas ut och åklagare kan få mer pengar

ÖVERBLICK. I dag inleds konstitutionsutskottets utfrågningar av ministrar. Moderaterna försöker samla majoritet för mer pengar till åklagare. EU-parlamentet röstar ja till skärpta utsläppskrav. Läs Altingets överblick.

EU-parlamentet röstade i dag ja till att EU:s samlade utsläpp bör minskas med 60 procent, jämfört med 1990 års nivå, till år 2030. Det skriver TT

Ansvarig från parlamentets sida för behandlingen har Jytte Guteland (S) varit. 

– Jag känner ett lyckorus. Det här är den gladaste dagen jag har haft i parlamentet, både för min del, men också för klimatet, säger hon till TT. 

Det är ett skarpare förslag än EU-kommissionen som föreslagit 55 procent minskning. I oktober ska EU:s medlemsländer enas om sin linje.

KU-utfrågning 

I dag inleds konstitutionsutskottets utfrågningar av KU-anmälda ministrar. Granskningen har blivit försenad på grund av coronaviruset. Först ut att grillas är finansminister Magdalena Andersson (S) och energiminister Anders Ygeman (S) samt hans föregångare Ibrahim Baylan (S).

M vill samla oppositionen 

Moderaterna vill ge 50 miljoner mer till Åklagarmyndigheten och kommer att försöka göra gemensam sak med övriga oppositionspartier, rapporterar Ekot.  

– Vi behöver samlas nu för att se till att Åklagarmyndigheten får de pengar som myndigheten behöver, säger Elisabeth Svantesson (M), ekonomisk-politiska talesperson, till Ekot. 

Sjöstedt (V) poppis 

Vänsterpartiets avgående partiledare Jonas Sjöstedt är den partiledare vars förtroendesiffror ökar mest i en ny mätning från Sifo/Expressen. Sjöstedt är den partiledare som har klart högst förtroende, 45 procent, och den högsta siffran för en V-ledare sedan Gudrun Schyman i en mätning 1999. 

– Det är någon sorts paradavslutning för honom. Det är partiledardebatt på söndag och sedan avgår han i slutet av månaden. Man får säga att han slutar med stor glans när det gäller förtroendet bland allmänheten, säger Toivo Sjörén, opinionschef. 

Den enda övriga partiledare vars förtroende ökar är Jimmie Åkesson (SD). Men den uppgången är inte statistisk säkerställd. Tvåa på förtroendelistan är, trots en tillbakagång, statsminister Stefan Löfven (S). 

Åtta MP-kandidater 

Totalt åtta kvinnor ställer upp som nytt språkrör för Miljöpartiet, skriver partiet i ett pressmeddelande

De som kandiderar är jämställdhetsministern Åsa Lindhagen, partisekreteraren Märta Stenevi, riksdagsledamöterna Janine Alm Ericson, Annika Hirvonen, Rebecka Le Moine, Karolina Skog och Pernilla Stålhammar samt Elin Söderberg, kommunpolitiker i Umeå. 

GD vill se lagändring 

Tullverkets generaldirektör Charlotte Svensson efterfrågar en lagändring på DN debatt. Hon skriver att den nuvarande lagstiftningen är gammal och har byggts på efterhand. Svensson menar att lagändringarna är bra i sig, men att lagstiftningen som helhet har blivit svår att tillämpa. 

“Vi efterlyser nu en samlad översyn av den lagstiftning som styr vårt arbete. Med en tidsenlig och enhetlig lagstiftning skulle vi kunna bli effektivare och bidra ännu mer i kampen mot den organiserade brottsligheten.”, skriver hon.

Forrige artikel Riksdagens veteraner fyller 50 år Riksdagens veteraner fyller 50 år Næste artikel Så påverkas autistiska personer av coronapandemin Så påverkas autistiska personer av coronapandemin
Debatt: De dominerande nätplattformarna behöver begränsas

Debatt: De dominerande nätplattformarna behöver begränsas

DEBATT. Reglerna måste anpassas till en förändrad verklighet där långsiktiga effekter på konkurrens och innovation är viktigare än kortsiktiga priseffekter. Svenska företag måste kunna konkurrera, skriver Pontus Braunerhjelm, forskningsledare och professor.